ManufacturersMaterials

Nylon 12CF en Polycarbonaat voor Makerbot Method platform

Makerbot breidt het aanbod filamenten voor de Method en Method X 3D printers uit met twee interessante materialen. Uit eigen huis komt het Nylon 12 Carbon Fiber (CF) filament. Eerder al kondigde de Stratasys-dochter de samenwerking aan met Polymaker. Van deze producent zijn drie soorten Polycarbonaat gevalideerd voor de Makerbot Labs extruder.


De trend is al enige tijd gaande: na de lancering van het Makerbot Method 3D print platform, schuift de fabrikant van desktop printers steeds verder op richting het industrieel 3D printen van tooling en functionele onderdelen. Nylon 12CF is een nylon 12, dat veel minder vocht opneemt dan nylon 6/66. Het materiaal is versterkt met korte koolstofvezels. Voor onderdelen die niet mogen vervormen, zoals tooling in de automobielindustrie, is dit heel geschikt.

Nylon 12CF is voor bepaalde applicaties een kostengunstig alternatief voor 3D metaalprinten

Makerbot nylon12 CF
Een van de toepassingen is een end-of-arm tool voor een robot. (Foto: Makerbot)

Brede range engineering toepassingen

“Carbon materialen zijn ideaal voor een brede range van engineering toepassingen. Makerbot Nylon 12CF biedt maakbedrijven een kosteneffectief lichtgewicht alternatief voor 3D metaalprinten”, zegt Nadav Goshen, CEO Makerbot. Dat is met name te danken aan de hoge dynamische stabiliteit van de geprinte onderdelen en het feit dat het materiaal ongevoelig is voor scheuren als het onder druk wordt gezet. Het filament is geoptimaliseerd voor een hoge stijfheid en sterkte. In combinatie met het wateroplosbaar supportmateriaal van Stratasys, kunnen hiermee ook complexe producten worden geprint. Ook afbreekbaar support is beschikbaar.

Polycarbonaat makkelijker printen

Polycarbonaat is een ander materiaal dat in de maakindustrie gevraagd is. Het heeft namelijk een goede balans tussen sterkte, lichtdoorlatendheid, warmte resistentie en een zeer goede elektrische weerstand. Ook is Polycarbonaat slagvaster dan ABS. Daarom wordt het veel toegepast in functionele prototypes en eind-onderdelen. Om Polycarbonaat met een FFF printer te printen, is een goede temperatuurcontrole in de verwarmde bouwkamer noodzakelijk. Dat heeft Makerbot in de nieuwe Method 3D printers goed geregeld. De temperatuur kan in het printvlak worden verhoogd tot 110 graden C, terwijl de onderdelen gaandeweg langzaam afkoelen. Hierdoor worden krimp en warping vermeden.

Verwarmde printkamer essentieel

Polymaker heeft nu drie materialen uit de Polycarbonaatreeks gevalideerd voor de Makerbot Labs extruder, een optie voor de Method 3D printers. Concreet gaat het om Polymaker PC-PBT chemische resistentie gecombineerd met goed mechanische eigenschappen, PolyMax PC-FR, vlamvertragend, en PolyLite PC. Dit laatste filament wordt gemaakt van speciaal voor 3D printen ontwikkeld hars en kent een hoge modulus. Xiaofan Luo, President of Polymaker, schrijft het succes toe aan de verwarmde bouwkamer van de Makerbot machine. “Iedereen die serieus bezig is met Polycarbonaat printen weet dat een verwarmde kamer essentieel is voor het printen van grote en sterke, complexe stukken. Method brengt industriële mogelijkheden naar een desktop machine.” De fabrikant van desktop printers heeft nu een portfolio met 19 materialen. Polymaker adviseert om de Polycarbonaat werkstukken na het 3D printen een annealing te laten ondergaan om interne spanningen uit het stuk te halen.

Back to top button