Technology

Deltaray brengt CT-scannen naar de productielijn

Vlaamse startup ontwikkelt snelle CT-technologie voor in-line toepassingen

De Vlaamse startup Deltaray lanceert deze week een industriële CT-scanner die zo snel is, dat het systeem geschikt is voor in-line kwaliteitscontrole. Het systeem meet 10 tot 100 keer sneller dan bestaande systemen met een resolutie van 50 micron structuren in producten. In-line CT-scannen is een van de toepassing; Deltaray richt zich daarnaast op de additive manufacturing industrie.


Dirk Hamelinck, founder en CEO van Deltaray dat nog geen jaar geleden is gestart, presenteerde de nieuwe technologie afgelopen week tijdens de Virtual Industry Fair. Met het systeem wil de Belgische startup de wereld van kwaliteitscontrole van mechanische onderdelen op z’n kop zetten. Daar worden nu vooral oplossingen als SPC, coördinaten meetmachines en optische meetsystemen ingezet. SPC is belangrijk maar vraagt veel samples. CMM controleert alleen de buitenkant en is langzaam; Optische systemen zijn voldoende snel om in-line toe te passen maar kunnen eveneens alleen de buitenkant controleren.

Deltaray x100
Het X100 systeem (foto Deltaray)

In-line meten en vergelijken met CAD-model

CT (computertomografie) is uniek omdat we daarmee in het product kunnen kijken. Maar het duurt minuten tot uren voordat we een model hebben. Je moet dus offline testen”, schetst Dirk Hamelinck de tekortkoming van de huidige CT scanners. Deltaray heeft een technologie ontwikkeld – en gepatenteerd – om het CT-scannen te versnellen. Het systeem is zo snel, dat in-line 3D inspectie van mechanische componenten mogelijk wordt. Hierbij worden de meetresultaten direct vergeleken met het CAD-model om afwijkingen te detecteren. Het systeem is volledig geautomatiseerd: de producten gaan op een band door de machine, worden daar gemanipuleerd voor de juiste scanpositie en dan weer teruggeplaatst op de band. “We hebben geen operator nodig”, aldus de CEO van Deltaray. Het scannen gebeurt met een nauwkeurigheid van 50 tot 100 micron.

Drie systemen, een voor AM

Deltaray biedt drie systemen aan: de X100 voor de automotive industrie, de X200 voor medische toepassingen en farma en de X300 voor additive manufacturing en complexe samenstellingen. Volgens Hamelinck is kwaliteitsinspectie een van de uitdagingen waar de AM-industrie voor staat. De eerste machines die men gaat bouwen worden op bestelling geproduceerd. Op termijn wil men ook een kit ontwikklen (Xi) waarmee machinebouwers de technologie in hun eigen productielijnen kunnen integreren.

Big data analyse

Naast de hardware ontwikkelt Deltaray ook eigen software voor het CT-scannen, onder andere om op basis van datamining het productieproces te verbeteren. Data analyse moet eveneens procesverbeterpunten zichtbaar maken net als voorspellen wanneer een productielijn onderhoud nodig heeft. Kunstmatige Intelligentie speelt een grote rol in het Belgische systeem.

Daltaray presenteert de systemen op 16 en 17 juni tijdens een open huis.

Back to top button