3D printmarktTechnology

FIT haalt CT scanner in huis voor geavanceerde kwaiteitscontrole

De Duitse 3D print groep FIT heeft een state of the art computer tomography (CT) systeem in gebruik genomen. De CT scantechnologie wordt ingezet voor de kwaliteitscontrole van 3D geprinte metalen componenten. FIT tilt de kwaliteitsborging van additief vervaardigde werkstukken hiermee naar een hoger niveau.

 

Kwaliteitscontrole van additief vervaardigde onderdelen gaat verder dan die van mechanisch bewerkte stukken. Naast geometrische maatcontrole is vooral belangrijk te weten hoe het binnenin het werkstuk uit ziet. Zijn er insluitingen? Zijn alle structuren geprint zoals bedoeld? FIT gaat dit onderzoeken met de non destructieve meetoplossing die CT scantechnologie biedt. Insluitingen, vormafwijkingen, poriën en andere mogelijke defecten kunnen met de CT scan worden gedetecteerd. Ook wanddikte controleert men hiermee door de gemeten waarden over een 3D model te leggen, waarna met kleuren direct zichtbaar is waar eventuele afwijkingen zijn. Afwijkingen in de geometrische nauwkeurigheid worden op deze wijze eveneens snel ontdekt, zelfs in complexe bionische structuren.

Meetdata input voor continue verbetering printproces

 

Kortere doorlooptijd

Carl Fruth, Founder en CEO van FIT zegt dat het in huis halen van deze technologie niet alleen de efficiency verhoogt, maar ook de doorlooptijd voor precisie onderdelen aanzienlijk verkort. “Tegelijkertijd kunnen we productieprocessen continu aanzienlijk verbeteren door de data van de scans te evalueren.” FIT gebruikt dus de meetresultaten om inzicht te krijgen in op welke punten het proces afwijkt van wat gewenst is. Hieruit kunnen verbeteringen voor de printstrategie worden afgeleid.

Met de CT scanner maakt FIT dwars doorsneden van geprinte metalen producten tot een resolutie van 5 µm met een maximaal versnellingsvoltage van 240 kV. De maximale afmetingen van te controleren werkstukken is Ø 550 mm x 700 mm. De 3D analyses voldoen aan de VDI 2630 norm.

 

Back to top button