Technology

Consortium bouwt 20 meter lange hybride 3D printer freesmachine

Een Europees consortium onder leiding van het Spaanse AITIIP gaat een mega grote hybride 3D printer met freescapaciteiten ontwikkelen. 20 meter werkbereik, dat is het doel. De partners van het KRAKEN project willen dat realiseren met slimme algoritmen, zeer nauwkeurige laserscanners, geavanceerde CAM programma’s en een portaalrobot een grote 3D printer voor metaal te bouwen. CECIMO, de koepel van Europese werktuigmachinebouwers, is een van de partners.

 

Het KRAKEN project wordt mede gefinancierd vanuit het Europese Horizon 2020 programma. Het budget bedraagt 5,9 miljoen euro. Daarvan wordt een derde door de deelnemende MKB-bedrijven ingebracht. CECIMO vervult de rol om de opgedane kennis straks te verspreiden. Daarnaast zorgen de fabrikanten van CNC gestuurde machines voor de noodzakelijk inbreng waar het gaat om standaardisatie.

AITIIP start vervolgproject Megarob

De ontwikkeling van de 3D megaprinter borduurt voort op het Megarob project. Dat is eind 2015 bij AITIIP afgerond. Samen met partners zoals Hexagon is technologie ontwikkeld waarmee de positioneer naukeurigheid van een portaalrobot met een factor 10 verbeterd kan worden. Daarin slaagt men door met een Leica Absolute Lasertracker met een frequentie van 1000 Hz de positie van de spindel aan de robotarm te meten. Op basis van de feitelijk gewenste positie, wordt de robot met dezelfde frequentie bijgestuurd voor afwijkingen. Dat gebeurt via het geavanceerde CAM-programma. Hierdoor verbetert de positie nauwkeurigheid to 0,1 mm. Dat is voldoende om ermee te frezen, zowel in metaal als niet-metallische materialen die men gaat printen. In het Made-in-Europe digimagazine kun je een uitbereider artikel over deze technologie lezen.

 

3D printen van metaal en kunststoffen

Onlangs kondigde de Spaanse projctleider José Antonio Dieste op het Hxgn Live event al aan dat men deze technologie nu wil inzetten voor een grote 3D printer. Hij zei toen al dat het technisch niet eens zo’n grote uitdaging is. De uitdaging zit meer in het integreren van de 3D printtechnologie. Omdat men met verwisselbare koppen gaat werken, kan de installatie gebruikt worden voor zowel het 3D printen met metaal als met kunststoffen en andere materialen. Ook kan er direct subtractief worden bewerkt, zonder dat het werkstuk verplaatst hoeft te worden.

 

Maximaal 20 meter of…

De robot hangt in omgekeerde positie aan een groot portaal. Dat meet tot 20 meter lengte. Dat is dan tevens het bereik. Maar Dieste merkte op Hxgn Live al op dat het niet ondenkbaar is nog grotere installaties te bouwen. Toepassingen zijn onder andere denkbaar in de aerospaceindustrie. Maar ook in de automobielindustrie zijn toepassingen voor zo’n grote 3D printer te vinden. Aan het KRAKEN project nemen 15 partners deel uit 8 verschillende landen. Het Europees project heeft een looptijd van 3 jaar.

 

Foto: deelnemers aan de kick-off van het nieuwe project bekijken een 3D geprint onderdeel.

 

Back to top button