Top story

Masterclass tijdens MTC 2024 toont waarom Enhanced SPC noodzakelijk is

Om kosten te verlagen zodat AM kan opschalen naar serieproductie

Samenwerking en bereidheid om kennis te delen. Dat zijn twee cruciale factoren om metaal additive manufacturing op te schalen naar industriële toepassingen. Enhanced SPC is daarbij het gereedschap om de kwaliteit te controleren en voorspelbaar te maken. Dit moet voor de kostenverlaging zorgen die ertoe leidt dat het economisch rendabeler wordt AM in te zetten.


ASML wil meer dan de 200 huidige AM-onderdelen gaan 3D printen. De chipmachinefabrikant heeft hier meerdere redenen voor, zoals design vrijheid, integratie van functies in een monopart en de verbetering van de prestaties van de machines. Het probleem is echter dat 100% kwalificatie niet alleen kostbaar is, maar ook tijdsintensief. “Daardoor is het moeilijk op te schalen naar volumeproductie”, zei Onur Tanriverdi van ASML het tijdens de workshop.

Tijdens MTC presenteerde Additive Center het leerplatform Amify voor additive manufacturing, dat ontwikkeld is in samenwerking met ASML. Meer hierover kun je hier lezen.


SPC is de oplossing
De oplossing is, zoals ook Maarten van Dijk van Additive Center al eerder aangaf, aantonen dat het AM-proces robuust is. “Daarom willen we Statistische Proces Controle (SPC). Na de initiële setup is dit minder tijdrovend, zijn de kosten lager, is het effectiever als we opschalen en kan SPC helpen kwaliteit te voorspellen en kunnen we kwaliteitseisen voor zijn”, aldus de Onur Tanriverdi. Volgens sommige experts in de masterclass zal gewoon SPC zelfs niet volstaan. Door meer te automatiseren in de hele waardeketen kan eraan gewerkt worden om het AM-proces beter voorspellend te maken.


Waarin verschilt Enhanced SPC

En daarin schuilt het verschil met Enhanced SPC waarover in de masterclass gesproken werd. “Je monitort de kwaliteit en door de data te analyseren voorspel je het proces”, schetste Mathieu Pérennou van Hexagon MI het doel waar men naartoe wil. “We monitoren niet alleen het product maar ook het proces. Dan doe je een digitale root cause analyse om te ontdekken waar het fout kan gaan in het proces. Dan kun je een AM-procesvenster definiëren. Je kunt dan in een vroeg stadium anticiperen. Door het proces beter te controleren kun je de kwaliteit van de onderdelen verbeteren.” Dat is volgens hem de echte waarde van Enhanced SPC.Additive Manufacturig is komend najaar weer een thema op de Precisiebeurs. In de Precisiebeurseditie van Solutions Magazine kun je tegen die tijd een uitgebreider artikel lezen over hoe de Nederlandse waardeketen additive manufacturing wil opschalen naar serieproductie. 

Foto: De panelleden tijdens de masterclass, van links naar rechts Harry Kleijnen, Hendrik Schonefeld, Bart de Vries, Onur Tanriverdi en Matthieu Pérennou.

Back to top button