Applications

MAN laat 10 manifolds 3D printen waarvan er geen gietmallen meer zijn

Na een succesvolle testcase met manifolds voor een scheepsmotor gaat MAN Truck & Bus de mogelijkheden onderzoeken om reserve onderdelen te 3D printen. De testcase is samen met het 3D printing platform Replique gedaan en leverde in korte tijd tien manifolds op  die MAN niet meer op voorraad had en waarvan de gietmallen ontbraken.


Het ging om tien bronzen manifolds voor een scheepsmotor van de Duitse motorenfabrikant. De manifiolds worden gebruikt voor de waterkoeling van de motoren.

Replique had niet meer nodig dan een 3D model en de technische tekening om de manifolds te laten 3D printen.


Traditioneel proces: te lange doorlooptijd

Een nieuwe mal maken, gieten en dan machinaal nabewerken zou niet alleen hoge kosten met zich mee hebben gebracht maar eveneens een lange doorlooptijd. Door de onderdelen te 3D printen (met laser poederbed technologie) waren de manifolds binnen zeven weken beschikbaar voor de reparatie van de scheepsmotor. Het enige dat nodig was, waren een 3D model en een technische tekening.


Betere eigenschappen dan origineel

Replique selecteerde als materiaal m4p (Brz10) dat technisch gelijkwaardig is aan het originele materiaal. De productie vond plaats door middel van Selective Laser Melting (SLM) via een lokale 3D-printservice van Replique’s netwerk van meer dan 85 partners wereldwijd. Trekproeven bij de centrale materiaaltechnische afdeling van MAN wijzen uit dat het gekozen materiaal betere technische eigenschappen heeft dan het origineel. Het gebruik van deze onderdelen in de praktijk was ook succesvol, waardoor MAN een extra bestelling van 10 stuks heeft geplaatst.

De scheepsmotor waarin de manifolds zijn geplaatst.


Digitaal magazijn

Omdat het betreffende onderdeel al gekwalificeerd is voor 3D-printen en het printbestand digitaal beschikbaar is, inclusief informatie over het gebruikte materiaal en de gebruikte technologie, kunnen de spruitstukken op elk moment opnieuw worden besteld in consistente kwaliteit. MAN maakt geen vaste kosten voor mallen en modellen of opslagkosten, wat resulteert in aantrekkelijke totale kosten per eenheid voor kleine hoeveelheden. MAN wil nu meer onderdelen via het Replique netwerk laten 3D printen.

Back to top button