ApplicationsTechnology

LuxCreo print 120 cm per uur in Z-richting

Chinese startup start met 3D geprinte schoenzool Kickstarter campagne

Gaat de Chinese startup LuxCreo 3D printen echt geschikt maken voor massaproductie? De Light Enabled Additive Production technologie belooft in de Z-richting een opbouwsnelheid van 120 cm / uur in kunststof. Een van de eerste markten waar LuxCreo zich op richt, is de productie van gepersonaliseerde midsoles voor de schoenenindustrie.


LuxCreo ontwikkelt de technologie zowel in Silicon Valley als in China. Sinds eind 2017 heeft de onderneming in China meerdere awards gewonnen met de snelle 3D printtechnologie, gebaseerd op de DLP-technologie. Alleen is de LEAP-technologie een factor 100 keer sneller, aldus de onderneming. Daarmee opent het de weg naar grootschalige massaproductie zonder tooling.

LuxCreo TriX eerste 3D printer

De TriX is het eerste model dat LuxCreo op de mark brengt. Deze is voorzien van de eigen LEAP-interface tussen het vloeibare resin en de projector, die van onderop het product belicht. Het bouwvolume bedraagt 190 bij 120 bij 420 mm. De machine print continu dankzij de gepatenteerde technologie.

Een animatie van de LEAP-technolognie (bron LuxCreo).

Eigen materialen

LuxCreo ontwikkelt niet alleen de printtechnologie maar ook eigen materialen voor de TriX 3D printer. EM-13 is het materiaal met goede elastische eigenschappen. Het werd ontwikkeld voor toepassingen waar een elastische buffer nodig is, zoals in de zolen van schoenen maar ook in automotive toepassingen. Elongatie bij breuk is 260 260±58%, de Bayshore Rebound Resilience waarde bedraagt 45%. Dit is een gestandaardiseerde testmethode om te meten hoe elastisch een materiaal is. Ter vergelijking: CarbonResin EPU 40 haalt een waarde van 29%. Een tweede materiaal dat LuxCreo aanbiedt, is TM 81. Dit hars is meer bedoeld voor belaste toepassingen. De treksterkte van dit materiaal bedraagt 52 Mpa.

Kickstarter schoenen

De startup ontwikkelt ook eigen toepassingen in het LuxCreo Lab. Daar loopt momenteel een Kickstartercampagne voor de Bisca360 schoen. Het model houdt volgens de ontwikkelaars het midden tussen een sportschoen en een business casual model. De features waarmee de Bisca 360 zich onderscheidt, zijn onder andere dat het materiaal ademend is, bestand is tegen water en vooral de 3D geprinte zool met een heel open structuur.

Veerkracht blijft gelijk na 1 miljoen stappen

De belofte is dat deze ook bij belasting nooit degradeert. De dempende eigenschappen blijven behouden doordat het zelf ontwikkelde materiaal waarmee men de speciale structuur 3D print, steeds terugkeert in de uitgangspositie. In de campagne beweren de ontwikkelaars dat de zool zelfs na 1 miljoen stappen dezelfde veerkracht heeft als een nieuwe zool. Met deze schoen wil LuxCreo de mogelijkheden van de 3D printtechnologie in combinatie met de materialen promoten.

Vorig jaar belandde LuxCreo op de 7e plaats in een lijstje met startups die de meeste funding wisten aan te trekken. In een serie B financieringsronde haalde het bedrijf $30 miljoen op.

Back to top button