ManufacturersTechnology

Formlabs Automation Ecosystem voor non-stop 3D printen

Arbeidskosten bij 3D printen met 80% verminderd

Formlabs zet met het Automation Ecosystem dat het deze week op CES in las Vegas toont de stap naar het terugdringen van manuele handelingen bij 3D printen. Form Auto verwijdert automatisch onderdelen van het bouwplatform; Fleet Control vereenvoudigt het beheer van het 3D printerpark en een nieuwe resincartridge voor de Form 3 printers heeft een inhoud van 5 liter. Dit hele pakket reduceert de kosten per geprint onderdeel met 40%.


Met deze drie innovaties kunnen bedrijven zoals tandtechnische laboratoria, servicebureaus en interne werkplaatsen de productie met hun Formlabs DLP printers opvoeren, zegt Formlabs Chief Product Officer Dávid Lakatos: “Met deze oplossingen kunnen bedrijven hun productie opvoeren zonder de arbeidsvereisten te verhogen of dure kapitaalinvesteringen te doen, waardoor 3D-printen voor productie kosteneffectiever wordt.”

Onderdelen worden automatisch van het bouwplatform verwijderd


Non-stop printen zonder operator

De Amerikaanse printerfabrikant heeft onlangs een belangrijke mijlpaal bereikt. Op de vele Formlabs 3D printers die wereldwijd in gebruik zijn, hebben de klanten tot nog toe meer dan 100 miljoen onderdelen geprint. De nieuwe uitbreidingen die deze week in Las Vegas worden getoond, verbreden het ecosysteem van de fabrikant richting meer productiviteit. Het Automation Ecosystem vermindert de hoeveelheid werk voor de operator en minimaliseert de inactieve printertijd met 24/7 printen, zodat gebruikers efficiënt onderdelen voor eindgebruik, prototypes en aanpasbare producten kunnen produceren tegen lagere kosten per onderdeel. De Form 3 printers kunnen met het nieuwe systeem non-stop back-to-back prints produceren zonder operator. Volgens de fabrikant wordt 80% bespaard op arbeidskosten, 40% op de totale kosten per onderdeel en wordt het verpakkingsafval zelfs met 96% teruggedrongen.

Lees in 3D Print magazine hoe het 3D Lab van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis de patiëntenzorg verbetert met de Formlabs 3D printers

Automation Systems bestaat uit drie modules

Het Automation Ecosystem bestaat uit drie onderdelen. Allereerst Form Auto. Hiermee worden onderdelen als ze klaar zijn automatisch van het bouwplatform 2 verwijderd door gebruik te maken van de gepatenteerde Quick Telease Technology. Deze hardware werkt voor de Form 3 en Form 3+ printers. Het tweede onderdeel is software: Fleet Control. Hiermee wordt de workflow gestuurd en worden printopdrachten automatisch aan printers toegewezen.  Het derde onderdeel is een nieuw materiaal, High Volume Resin System. Hierin gaan 5 liter resin, vijf keer de hoeveelheid die in een standaard cartridge past. Hierdoor is er minder vaak een interventie van de operator nodig en wordt het verpakkingsafval verminderd.

In de Benelux kun je voor de Formlabs 3D printers onder andere terecht bij Layertec en MakerPoint.

Back to top button