MaterialsTechnology

Roboze introduceert verbeterde composieten als metaalvervanger

Roboze heeft twee nieuwe, gevulde filamenten ontwikkeld waarmee het metaal als grondstof wil vervangen. Het gaat om een PA 6 versterkt met koolstofvezels (Carbon PA Pro) en een PEEK matrix, versterkt met koolstofvezels (Carbon PEEK). Beide materialen zijn doorontwikkelingen van eerdere filamenten voor de 3D printers.


De Italiaanse fabrikant van industriële 3D printers ziet een groeiende vraag naar hoogwaardige composieten, met eigenschappen vergelijkbaar met metaallegeringen en keramiek. Deze vraag ontwikkelt zich eigenlijk in alle industriesegmenten. Carbon PA Pro en Carbon PEEK zijn het antwoord hierop. Volgens Roboze kunnen deze filamenten metaal vervangen in toepassingen in extreme condities. Met de combinatie van onderzoek in materiaalkunde en het productieproces vergroot Roboze de toepassingsmogelijkheden met als uiteindelijk doel de digitale transitie van bedrijven en de economische ontwikkeling te versnellen.

Zowel PA 6 als PEEK met aanzienklijk hoger gehalte koolstofvezels

Een toepassing van Carbon PA Pro is dit gereedschap voor het positioneren van de boor op een fuselage. Het 3D printen kost 3 uur en € 30. (foto Roboze)Sterk als aluminium

Carbon PA Pro bevat in de nieuwe versie meer koolstofvezels dan voorheen. Dat resulteert in 50% betere eigenschappen. Zo is het materiaal, geprint op de Roboze machine, 1,6 keer sterker dan z’n voorganger en dubbel zo stijf. De treksterke (171 MPa) is in dezelfde orde van grootte als lichte aluminium legeringen, maar het weegt slechts de helft daarvan. Toepassingen voor dit materiaal ziet Roboze in onder andere grijpers voor robots, in de motorsport en in belaste onderdelen van drones.

Grotere sterkte in Z-richting

Ook bij Carbon PEEK slaagt Roboze erin om het gehalte koolstofvezels te verhogen. Hierdoor verbetert de laaghechting met 50% en halen de 3D geprinte onderdelen een treksterkte in de Z-richting van 55 MPa. Typische toepassingen zijn lagerhouders, bussen, gereedschappen voor energiebewerking, afdichtingen, drukringen, pomp- en compressoronderdelen, vliegtuigonderdelen en bevestigingsmiddelen. Dankzij de hoge taaiheid, zeer hoge continue bedrijfstemperatuur en glasovergangstemperatuur en hoog smeltpunt, is het een metaalvervanger. Hierdoor kunnen componenten lichter worden, essentieel in industrieën zoals ruimtevaart en defensie.

Back to top button