Technology

EveryWear Kickstartercampagne voor 3D printen duurzame zonnebril

SLS-printen reduceert productieafval tot slechts 2% van het materiaal

De Nederlandse startup EveryWear heeft op Kickstarter een campagne gelanceerd voor het eerste model duurzame zonnebril, vervaardigd middels 3D printen. De beide Amsterdamse oprichters willen vooral de materiaalverspilling in de brillenindustrie terugdringen en de CO2 voetafdruk verkleinen. Bij het SLS-printen van de Cape Town modellen gaat slechts 2% van het materiaal verloren, veel minder dan in het traditionele productieproces.


Ruben van Bodegom en Alain Schutter zijn enkele jaren geleden op het idee gekomen om zonnebrillen te gaan 3D printen. “Tijdens onze reis door de optica-industrie ontdekten we dat deze industrie erg vervuilend is, op een manier die we niet hadden verwacht”, zegt oprichter Ruben. “We kwamen erachter dat een zonnebril 80% restmateriaal oplevert. Dit klonk ons erg onlogisch en vreemd in de oren. Daarom wilden we er iets aan doen en 3D-printen bleek de oplossing. We willen de optiek industrie veranderen door middel van onze duurzame en milieuvriendelijke brillen.” De meeste brillen worden tegenwoordig van acetaat gemaakt in Azië; sommige merken kiezen voor bio-acetaat omwille van duurzaamheid, maar ook dit materiaal is volgens de beide oprichters van EveryeWear niet volledig duurzaam en er ontstaat nog steeds afval in het productieproces.

We willen de optiek industrie veranderen door middel van onze duurzame en milieuvriendelijke brillen

Bio-based PA11 van Arkema

De Cape Town is het eerste model van deze duurzame zonnebril dat ze nu via Kickstarter aanbieden. Deze zonnebril wordt geproduceerd met SLS printtechnologie en wordt gemaakt van bio-based PA11, waarvoor Castorbonenolie de grondstof is. Kunststofproducent Arkema gebruikt deze plantaardige grondstof voor Rilsan Polyamide 11 poeder voor de SLS-printer. Arkema ondersteunt de duurzame teelt van dit gewas in India, precies zoals de oprichters van EveryWear dat zochten.

Bewustwording over productieproces van zonnebrillen

SLS-printen levert volgens Ruben en Alain slechts 2% materiaalverlies op, tegenover 80% bij de klassieke productietechniek voor brilmonturen. Door lokaal (in België) de monturen te printen, verkleinen ze de CO2 voetafdruk van de zonnebril nog verder doordat transport en opslag wegvallen. Onze missie is om bewustwording  te creëren over het productieproces en het gebruik van materialen, schrijven ze in de toelichting op de Kickstartercampagne. Alain Schutter: “Met de funding van onze Kickstarter-campagne kunnen we ons project om vervuilingsvrije zonnebrillen te produceren, uitvoeren en onze missie om bewust te creëren en transparant te zijn in het productieproces verder uitdragen.”

Elk onderdeel van de bril is modulair en dus kan het montuur gerepareerd worden als dat nodig is. EveryWear verkoopt de zonnebrillen in vijf verschillende kleuren. Voor de early birds in deze campagne is de prijs € 119, inclusief een briletui gemaakt van gerecycleerde visnetten en PET-flessen.

Back to top button