ApplicationsTechnology

QDP: lancering eerste Carbon 3D printer op RapidPro

Op RapidPro presenteert QDP uit Duiven een primeur voor Nederland. Als eerste in Nederland neemt het begin maart een Carbon 3D printer in gebruik. Deze wordt ingezet voor onder andere de productie van eindproducten.


QDP houdt zich bezig met productontwikkeling van voornamelijk kunststof spuitgietproducten, die eventueel zelf geproduceerd worden. Het beschikt in China over een eigen productiefaciliteit voor spuitgietproducten. Voor prototypes gebruikt men desktop FDM printers.

3D printen als productietechnologie

Maick Klaassen, CEO van QDP, gelooft echter in 3D printen als productietechnologie. De printtechnologie van Carbon is hiervoor bij uitstek geschikt. Carbon 3D print met de eigen DLS-technologie waarbij geprint wordt met UV uithardende harsen en zuurstof (CLIP technologie), die daarna in een oven met geforceerde circulatie uitharden. In de oven ontstaat een tweede chemische reactie, die de sterkte van de producten verbetert, evenals de oppervlaktekwaliteit. Daarmee onderscheidt Carbon zich van andere 3D printerfabrikanten.

Productielab in Duiven

Juist hierdoor is de technologie niet alleen geschikt voor validatie van kunststof producten in de ontwikkelingsfase maar ook voor grotere aantallen eindonderdelen, die direct in een product kunnen worden toegepast. De Carbon 3D printer print namelijk met relatie hoge snelheden. Grote klanten van de Amerikaanse fabrikant zijn onder andere adidas en Riddel, dat de technologie gebruikt voor het 3D printen van gepersonaliseerde helmen voor de spelers in de National Football League.

Begin maart neemt QDP in Duiven een speciaal productielab voor de Carbon 3D printer in gebruik. Tijdens RapidPro vindt de officiële lancering plaats.

Foto: de printtechnologie van Carbon 3D, op de foto te zien op de IMTS in Chicago, komt dit voorjaar naar Nederland. QDP neemt de eerste Carbon 3D printer in gebruikt.

Back to top button