ManufacturersTechnology

Mayku Multiplier: desktop Thermo Pressure Forming

Cards 3D printing voegt desktopmachine van Britse startup toe aan portfolio

Cards 3D Printing Solutions heeft tijdens een seminar het complete portfolio gepresenteerd. Nieuw hierin is de technologie van de Britse startup Mayku, Thermo Pressure Forming. Niet eens 3D printtechnologie, maar wel zeer bruikbaar in productontwikkeling en enkelstuks productie. En 3D printen sluit er naadloos op aan.


Het portfolio van cards 3D Printing Solutions is flink uitgebreid. Naast Ultimaker, dat tijdens het event de Ultimaker S-lijn presenteerde, zijn dat Nexa3D, Sinterit (in samenwerking met GS Technology), Thought3D dat een industriële filamentdroger heeft ontwikkeld en sinds kort Mayku. Voor de Britse startup was het event in Best een van de eerste keren dat het de technologie rechtstreeks aan engineers presenteerde.

Kleine batchproductie van kunststof onderdelen

Detailleringen op sub micron niveau

De Mayku Multiplier leunt tegen 3D printen aan, maar is een heel andere technologie, namelijk Thermo Pressure Forming. Drukvormen is een bekende technologie, die doorgaans grote productiemachines vergt om de kunststof platen onder druk en warmte tot het gewenste product te vormen. “Wij brengen deze productietechniek naar je desktop”, aldus Benjamin Redford, oprichter en CPO van Mayku. Hij heeft zeven jaar geleden Mayku opgericht om zijn visie, lokaal produceren, werkelijkheid te maken. Drukvorming laat fijnere details – sub micron – toe dan vacuümvormen, een ander thermoform proces. Bij Thermo Pressure Forming wordt een kunststof plaat verwarmd en dan met hoge druk rond een mal geperst. De technologie leent zich goed voor de productie van enkelstuks tot enkele tientallen. Het belangrijke voordeel is dat het eindproduct exact de eigenschappen heeft van de kunststof.

Combinatie van 3D printen van de mallen

De Britse startup is erin geslaagd om deze doorgaans grote installaties te verkleinen tot een desktopmodel, dat desondanks het materiaal opwarmt tot 200 graden en een sluitkracht heeft van 5 ton. Hiermee worden kunststof platen tot 5 mm dik gevormd met productdetails beter dan 1 micron. Op dit punt onderscheidt de technologie zich duidelijk van vacuümvormen doordat er met een vier keer hogere druk wordt gewerkt. De mallen worden 3D geprint, van polycarbonaat bij FFF printers of Nylon als het om SLA of DLP-printers gaat. Deze laatste hebben de voorkeur vanwege de fijnere detaillering. Het vormen zelf kost vijf minuten en verloopt volledig automatisch. Op dit moment heeft Mayku profielen ontwikkeld voor onder meer PETG, HIPS, ABS en EVA, een flexibel materiaal, en PMMA dat glashelder is. Het team van Mayku ontwikkelt momenteel nog meer profielen, onder andere voor carbon gevulde materialen.

Mayku heeft momenteel een pioneerprogramma voor klanten die de grenzen van de technologie willen opzoeken. Zij werken dan direct samen met het R&D team, dat overigens ook materiaalprofielen op maat levert.

Back to top button