ApplicationsTechnology

ReverTome handheld bioprinter winnaar 3D Pioneers Challenge

De ReverTome handheld bioprinter van de Universiteit van Toronto is als grote winnaar van de 3D Pioneers Challenge uit de bus gekomen. Het team van Richard Cheng wint €10.000 met deze mobiele 3D printer voor chirurgen. Het Belgische Aerosint is samen met partner Aconity 3D uit Aken de winnaar geworden in de categorie Materialen. Ze hebben op een laser poederbed metaalprinter twee legeringen in één werkstuk geprint.


De 3D Pioneers Challenge 2020 is dit jaar door de Coronacrisis anders gelopen dan gepland. In plaats van de prijsuitreiking op Rapid.Tech in Erfurt, zijn de winnaars tijdens een online event bekend gemaakt. 21 internationale juryleden hebben uit 52 finalisten de winnaars gekozen.

Mobiele huidprinter

Het universiteitsteam uit Toronto is met de hoofdprijs en de 3DPC Trofee naar huis gegaan. De ReverTome Handheld Bioprinters een mobiel chirurgisch instrument dat lagen huid in grote brandwonden gelijkmatig verdeelt om de wondgenezing te verbeteren. Het was de jury duidelijk dat dit project in de categorie MedTech de algehele winnaar moest zijn van de 3DPC 2020, kondigde Arno Held of AM Ventures aan: “Dit geavanceerde functionele product, dat wordt gebruikt op een van de belangrijkste gebieden van het menselijk lichaam, combineert innovatieve additieve technologieën en revolutionaire nieuwe materialen”.

De mobiele huidprinter.

Covid-19 categorie

Eigenlijk haast vanzelfsprekend is er een prijs toegekend aan een inzending die duidelijk inspeelt op de covid-19 pandemie, die de laatste maanden wereldwijd 3D printen als oplossing onder de aandacht brengt. De pionier in dit opzicht was het Italiaanse project Isinnova – Easy Covid19 van Cristian Fracassi en zijn team van Isinnova. Ze hebben een open source bestand voor het 3D printen van een klep ontwikkeld, waarmee ziekenhuizen van een snorkelmasker en een zuurstofdonor een noodmasker kunnen maken. Het gepatenteerde design dat gratis gedownload kan worden, is inmiddels wereldwijd geprint. Isinnova krijgt de prijs van €5.000.

Met de Charlotteklep wint Isinnova de prijs in de speciale covid-19 categorie.

Belgische prijswinnaars

Aerosint is samen met partner Aconity 3D de winnaar geworden in de catgeorie Materialen. Met het concept Dual-metal laser powder bed fusion wisten ze de jury te overtuigen. Voor de eerste keer hebben ze op een LBPF-machine twee metalen in een werkstuk geprint, namelijk roestvrij staal 316 L en CuCrZr. Ze krijgen net als de overige winnaars in de catgeorieën €2500 mee. De andere winnaars zijn:

De winnende inzending van Aerosint en Iconity 3D.

ATLANT 3D NANOFABRICATOR ATOMIC LAYER 3D PRINTER van Deense bedrijf ATLANT 3D Nanosystems (categorie Elektronica). Dit is de eerste 3D-printer voor rapid prototyping van nano-apparaten voor geavanceerde elektronica en sensoren, die een 10x snellere, goedkopere en flexibelere ontwikkeling mogelijk maakt.

In de categorie architectuur heeft de Zwitserse inzending Augmented Additive Fabrication van ETH Zurich_incon.ai gewonnen. Met het VI-Tracking systeem kunnen individuele bouwelementen worden geïdentificeerd en via AR aan de bouwvakker worden doorgegeven om een architectonisch 3D-model te bouwen.

De brandstof gekoelde oliekoeler.

NTopologie wint in de categorie Digital met Fuel Cooled Oil Cooler, een brandstofgekoelde oliekoeler met nTop Platform en ANSYS CFX, gebouwd in aluminium 7A77.60. HEXA Surfboard is een duurzaam op maat gemaakte surfplank uit Frankrijk, gemaakt van bio-based materialen, bekroond in de categorie Design. In de categorie duurzaamheid wint Mud Frontiers, het gebruik van lokale materialen voor 3D geprinte architectuur met behulp van robotica en software ter plaatse. De URWAHN Engineering GmbH rond Sebastian Meinecke scoorde in de categorie Mobiliteit met hun Platzhirsch, de eerste seriematig in 3D geprinte e-bike, die overtuigde door zijn organische vormentaal en technische integratie dankzij de innovatieve framevorm. In 2020 werd duidelijk hoe sterk elke categorie vertegenwoordigd was, aangezien er in alle 10 disciplines baanbrekende prestaties konden worden geselecteerd. Het beste studentenwerk was Re-Textiles 3D van het Royal College of Art in Londen in de categorie FashionTech. Het gaat hier om een volledig individueel vervaardigde 3D geprinte jurk, gemaakt van 100% PET gerecyclede plastic fles afvalfilament, die direct op natuurlijke stof is geprint.

De seriematig 3D geprinte e-bike.

De winnende inzendingen zijn komende maanden te zien tijdens een RoadShow die meerdere evenementen in Duitsland aandoet. Meer informatie vind je hier.

Back to top button