Applications

3D geprinte robotarm MX3D op ABB-robot geplaatst

MX3D heeft de laatste stap gezet in de ontwikkeling van de lichtgewicht 3D geprinte robotarm. Deze 73 kilo zware robotarm is op de robot geïnstalleerd die daarna is getest. Hiermee heeft MX3D samen met de partners ABB en Altair aangetoond dat Wire Arc AM geschikt is voor de productie van grote vervangingsonderdelen voor machines.


De productie van een vervangingsarm voor een ABB-robot vergt normaal gesproken een lange doorlooptijd, met als eindresultaat een 150 kilo zware arm die op de robot gemonteerd kan worden. MX3D heeft samen met Altair en ABB een heel nieuwe weg bewandeld. Het design is met de simulatiegestuurde designsoftware van Altair tot stand gekomen; daarna is via het Digital Twin platform van Altair de arm verder geoptimaliseerd voor de toepassing op de ABB-robot. Hierdoor is het gewicht meer dan gehalveerd: van 150 naar 73 kilo en is de arm geoptimaliseerd voor maximale prestaties, ondanks het fors lagere gewicht. Door de arm van roestvrijstaal te printen met de WAAM-technologie van MX3D, heeft de productie maar vier dagen geduurd.

Vervangingsonderdelen in eigen huis produceren

Volgens het Nederlandse bedrijf illustreert deze robotarm de kracht van optimalisatie. Gewichtsbesparing is immers belangrijk om de dynamiek en het tilvermogen van de robot te maximaliseren. De combinatie met near-net shape metaalprinten en frezen leidt tot een korte doorlooptijd van zo’n project. WAAM biedt de zware machine-industrie flexibiliteit. Volgens MX3D zijn fabrikanten en verkopers van heavy equipment niet langer afhankelijk van externe partijen zoals gieterijen en freesbedrijven. Ze kunnen met WAAM printtechnologie in eigen huis grote vervangingsonderdelen produceren.

Nominatie

MX3D en Altair hebben de hele workflow voor de productie van de robotarm gepresenteerd in een webinar. Half juli hoort de Nederlandse onderneming of de robotarm in de prijzen is gevallen bij de 3D Pioneers Challenge, de designcompetentie van RapidTech. MX3D is hiervoor genomineerd.

Back to top button