ManufacturersTechnology

Farsoon toont FS621M voor groot formaat 3D metaalprinten

Bouwkamer meet 620 bij 620 bij 1100 mm

Farsoon heeft op TCT Asia deze week voor het eerst details vrijgegeven over de FS621M, de machine voor groot formaat 3D metaalprinten. Hiermee kunnen onderdelen tot 1100 mm lengte geprint worden. Er zijn al 7 systemen operationeel. Daarnaast is het Farsoon Flight platform, high speed laser sinteren, uitgebreid met een compactere machine.


In Europa moeten we nog een paar maanden wachten op de eerste AM-beurs. In China is het deze week haast als vanouds, met TCT Asia in Shanghai met meer dan 220 exposanten. De beurs was oorspronkelijk gepland voor februari van dit jaar. Covid-19 heeft echter roet in het eten gegooid. De editie die deze week (8-10 juli) doorgaat, is een hybride evenement. Voor bezoekers van overzee die nog met reisbeperkingen zitten, heeft de beursorganisator TCT Asia ExpoReach gelanceerd. Via een 1-2-1 Zoom conferentie kunnen ze contact leggen met exposanten.

Grote metalen componenten 3D printen

Nog niet zo lang geleden kondigde Farsoon de samenwerking met Falcontech aan, de Chinese luchtvaarttoeleverancier die een super AM fabriek gaat bouwen. Ging het toen nog om de FS421M metaalprinter, deze week kondigt de Chinese fabrikant de FS621M large frame metaalprinter aan. Deze is eveneens samen met Falcontech ontwikkeld. Hierop kunnen metalen onderdelen worden geprint met een maximale lengte van 1,1 meter. Het bouwplatform meet 620 bij 620 mm (X-Y) en 1100 mm in de Z-richting. Farsoon heeft van de machine waarover het nu voor de eerste keer praat al 7 systemen in het veld geïnstalleerd. Die staan niet alleen bij aerospaceklanten, ook bij andere productiebedrijven die grote frames printen. Het grote bouwvolume opent nieuwe mogelijkheden voor de productie van grote metalen componenten. Falcontech heeft hiermee al verschillende vliegtuigonderdelen ontwikkeld en in serie geproduceerd met verschillende materialen, waaronder superlegeringen en titanium.

Filters verwisselen tijdens het printen

Farsoon bouwt de FS621M in een versie met een 1000W laser of met vier lasers van 500W elk. De machine is voorzien van een 3-assig scansysteem. De filters van deze printer voor groot formaat 3D metaalprinten kunnen gewisseld worden zonder dat de buildjob hiervoor onderbroken hoeft te worden. De machine is namelijk voorzien van een dubbele filterstation en een tweede circulatiesysteem voor het poeder. De machine kan continu gevoed worden met nieuw poeder. Gelet op de huidige covid-19 pandemie beperkt Farsoon het bètaprogramma van deze groot formaat metaalprinter tot China.

Uitbreiding van Farsoon Flight Technology platform

De Farsoon Flight 252P is gebaseerd op het vorig jaar geïntroduceerde Flight Technology platform, een high speed laser sinter machine. De nieuwe versie is geschikt voor het 3D printen met high performance materialen die een hoge temperatuur van de bouwkamer eisen. De machine wordt in twee versies gebouwd: de HT die een temperatuur van 220 graden C in de bouwkamer bereikt en de ST versie, dien zelfs tot 280 graden C gaat. De betere temperatuur controle, de afgeschermde componenten en verbeterde parametersettings maken het verwerken van hoogwaardige materialen mogelijk. Farsoon gebruikt in deze machine een fiberlaser. Dankzij de compacte afmetingen van de Flight 252P is de 3D printer zowel geschikt voor R&D werk als voor kleinschalige productie.

Nieuwe materialen

De Farsoon Flight 252P is een open machine, voor vrije materiaalselectie. Farsoon toont in Shanghai echter ook twee nieuwe materialen. Helemaal nieuw is FS3201PA-F poeder, een op PA 12 gebaseerd materiaal. Het kent goede mechanische eigenschappen, maatnauwkeurigheid en een hoge sterkte. Voor de Flight printtechnologie heeft Farsoon daarnaast FS2300PA-F Polyamide poeder ontwikkeld. Tegenover een verbeterde productiviteit staan significant lagere kosten. Farsoon start voor de nieuwe printer en de nieuwe materialen een bètaprogramma met klanten.

Back to top button