Applications

Nederlandse startups succesvol op Rapid.Tech

Rapid.Tech in Erfurt heeft opnieuw méér bezoekers getrokken. Die kwamen echter niet massaal uit de Benelux. In de wandelgangen hoorde je dit keer geen Nederlands of Vlaams. Dat is wel een gemiste kans, want als je echt wilt weten waar de AM industrie naar toe gaat en hoe bedrijven bezig zijn 3D printen toe te passen, is Rapid.Tech wel een evenement dat je niet mag missen. Een aantal startups heeft dat goed in de gaten, want die waren met hun projecten wel goed vertegenwoordigd bij de 3D Pioneers Challenge.

 

3D print-event trekt opnieuw meer bezoekers

Wie waren er wel? Willem-Jan van Loon bijvoorbeeld, die Beamler presenteerde. Het internetplatform brengt niet alleen engineers in contact brengt met aanbieders van 3D printcapaciteit, maar ontsluit ook materiaalkennis in combinatie met 3D printtechnologie. Het Beamler platform draait ondertussen met de eerste gebruikers. En dat loopt goed, aldus de Amsterdamse entrepreneur.

 

MX3D

Een voorbeeld van hoe MX3D in Amsterdam de voetgangersbrug heeft 3D geprint.

 

3D printbaar of niet?

Beamler is daarnaast een nieuwe activiteit gestart. “Door de expertise die we hebben opgebouwd kunnen we heel snel inventariseren of een bestaand product geschikt is om te gaan 3D printen”, vertelde Willam-Jan in Erfurt. Beamler biedt dit min of meer als consultancy aan. Offline op dit moment. Ook met de grote materialendatabank heeft men een sterke propositie richting de industrie. Beamler is overigens tegenwoordig niet alleen in Amsterdam gevestigd maar heeft ook een plek gevonden onder de paraplu van TUM, de innovatiehub voor tech startups in München. Dat biedt Beamler vooral toegang tot een netwerk dat diep geworteld zit in de Duitse industrie en innovatieve bedrijven in München.

 

Alle winnaars bij de 3D Pioneers Challenge.

 

MX3 project valt in de prijzen

Wie eveneens in Erfurt een presentatie gaf, was Gijs van der Velden van MX3D. Hij ging in op hoe in Amsterdam vanuit het niks een voetgangersbrug wordt 3D geprint met metaal. Het MX3D project van Joris Laarman en Gijs van der Velden is op Rapid.Tech overigens in de prijzen gevallen. MX3D won in de categorie Digital van de 3D Pioneers Challange, warvoor 32 projecten waren ingezonden uit 17 landen. De jury vindt de manier waarop MX3D de brug bouwt, zowel grensoverschrijdend is als tegelijkertijd verbindend.

 

Jury onder indruk handboek 3D Hubs en Print your City

Twee andere inzendingen uit Nederland kregen in ieder geval een eervolle vermelding van de jury. Het 3D Printing Handbook van 3D Hubs is er daar één van; de andere eervolle vermelding gaat Print your City, waar onder andere 10XL aan meewerkt. Dit Amsterdams project richt zich op het 3D printen van straatmeubilair waarbij plastic afval gebruikt wordt als grondstof voor de 3D printer van 10XL. De donderdag had een Nederlands tintje, want behalve dat Willem-Jan van Loon en Gijs van der Velden op de 3D Printing Conference presenteerde, liet Marlieke Wijnakker van Vormvrij/3D zien welke rol 3D printen met keramische materialen in de architectuur kan spelen.

 

De Voxelchair is een van de inzendingen voor de 3D Pioneers Challenge waarin designers de mogelijkheden van 3D printen tonen.

 

Ruim 5.000 bezoekers

De 15e editie van Rapid.Tech/Fabcon 3D  trok in drie dagen 5.000 bezoekers naar de beurs en de conferentie. Het aantal exposanten was uiteindelijk 208 uit 14 landen, waaronder een aantal grote partijen die zich goed presenteerden. In de verschillende fora van het congres gaven in totaal 94 AM experts presentaties over zowel hun ervaringen als lopende projecten. De 16e editie vindt van 25 tot en met 27 juni 2019 in Erfurt plaats.

FOTO: BMW liet zien hoe je met 3D printen auto’s kunt personaliseren. BMW Mini biedt dit sinds kort de klanten aan.

 

Back to top button