
Wat maakt de McLaren zonnebril van koning Filip zo bijzonder?
AM-features gecombineerd met traditioneel vakmanschap
De glimlach op het gezicht van Koning Filip na afloop van zijn werkbezoek aan Materialise verraadde dat de McLaren zonnebril hem beviel. Niet gek, want de van titanium geprinte zonnebril is een showcase van de mogelijkheden die additive manufacturing biedt. En voor Materialise zijn brillen inmiddels een belangrijk product geworden. In aantallen zelfs een van de meest geprinte producten.
De McLaren zonnebril heeft op de Parijse opticienbeurs Silmo anderhalf jaar geleden de hoogste onderscheiding in de wacht gesleept, de Silmo d’Or award. De Oscar van de brillenindustrie, merkte Alireza Parandian op bij de overhandiging. Hij leidt bij Materialise de eyewear activiteiten. Deze bril is een gezamenlijk project van designer Sébastien Brusset (Jaw Studio) en L’Amy
Zwevende glazen
Wat maakt de bril zo bijzonder? Allereerst dat het de eerste bril is waar de speciale Leica glazen zwevend in zijn geplaatst. De neusbrug flexibel. Eigenlijk ontbreekt de klassieke neusbrug helemaal. Een deel van het frame waarop de glazen zijn geplaatst loopt door en is flexibel. Hierdpoor past de neusvleugel zich aan de breedte van de neus aan. Gepersonaliseerd zonder dat er een apart model geprint moet worden.
Scharnieren van echte McLaren
Een heel bijzonder feature is het scharnier van de linker- en rechter brilveren. Deze zijn ontworpen naar het voorbeeld van de scharnieren in de portieren van een McLaren sportwagen. Deze deuren draaien naar boven open. Hetzelfde principe gebruikt Materialise in deze bril. Wil je de bril dichtklappen om op te bergen, dan duw je de veren naar beneden. Hierdoor zullen ze zich langs de onderkant van de bril samenvouwen, met als resultaat dat de samengevouwen bril heel dun is; dunner dan andere brillen.
Luxury goods
Materialise positioneert zich met de McLaren bril in het segment van luxury goods. Een materiaal als titanium leent zich hiervoor, 3d printen eveneens. Probleem is alleen dat de afwerkingsgraad van het oppervlak van een 3D geprint titanium eigenlijk onvoldoende hoogwaardig is voor dit luxesegment. Materialise kiest daarom bij de productie van deze brillen tussen de combinatie van high tech additive manufacturing en gedegen ambachtelijk vakmanschap uit de brillenindustrie. Elk montuur wordt met de hand afgewerkt door ervaren vakmensen uit deze juwelenindustrie. “3D printen betekent niet dat we het ambachtelijke, het vakmanschap uitschakelen. We combineren beide”, zegt Alireza Parandian uit. Materialise noemt dit het tijdperk van de Modern Couturier: de combinatie van digitale transformatie en menselijke waarden.
Digitale productie individuele producten
De titanium brillen worden bij de Duitse vestiging van Materialise geprint; de afwerking en de eindmontage gebeuren in Frankrijk. Hoewel het product seriematig wordt geprint, zijn ze in verschillende maten leverbaar en kan men zelfs voor een volledig maatwerk product gaan. 3D geprinte eyewear verhoogt volgens Materialise de klantbeleving én draagt bij aan een duurzamer businessmodel. Bij de kunststof brillen print Materialise tot 200 monturen in één batch; desondanks kan elk model gepersonaliseerd zijn, waardoor de hoeveelheid afval praktisch tot nul wordt gereduceerd, net als de voorraden tot nul worden teruggebracht.
Tijdens de komende editie van Materialise World Summit komt het thema eyewear aan bod. Materialise zal dan de nieuwste innovatie op het gebied van eyewaer samen met Imec presenteren. Deze bril gaat meer richting functionaliteit dan design,
One Comment