Materials

Den Bosch wil 3D geprinte brug van gerecycled kunststof

Vijf partijen werken aan innovatieproject rond hergebruik kunststof afval

In ’s Hertogenbosch moet over twee jaar de eerste volledig van gerecycled kunststof 3D geprinte brug een feit zijn. Daartoe heeft een aantal partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend. Doel van het project is kennis en ervaring op te doen met het hergebruik van plastic in hoogwaardige toepassingen.


De vijf partijen die dit project oppakken zijn de provincie Noord-Brabant, gemeente ’s-Hertogenbosch, Avans Hogeschool, Sparkling Plastic en SPARK Makers Zone. Docent-onderzoekers en studenten van de technische academies van Avans gaan aan de slag met het materiaalonderzoek, het doorrekenen van de constructie, het optimaliseren van het 3D-printproces en het opstellen van een plan voor onderhoud en monitoring. De leiding van het project is in handen van lector Amarante Böttger van het lectoraat Nieuwe Materialen en hun Toepassingen van Avans Hogeschool.

Herbestemming voor 280 ton plasticafval?

Als het lukt om een volwaardige voetgangers- en fietsersbrug te 3D printen met gerecycled kunststof als materiaal, is dat een opsteker voor de provincie. In Noord-Brabant alleen wordt immers elk jaar zo’n 280 ton kunststof afgedankt. Slechts 13% van dit materiaal wordt gerecycled, de rest wordt verbrand. Door nieuwe hoogwaardige toepassingen te vinden voor gerecycled plastic willen de betrokken partijen dit percentage omhoog krijgen.

Veel potentieel

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Milieu) vult aan: “Er zit enorm veel potentie in het hergebruik van materialen, waaronder kunststof. In het project wordt ook gekeken naar hoe de brug zelf uiteindelijk weer gerecycled kan worden. Wij verwachten dan ook dat de resultaten veel breder toepasbaar zijn.”

Back to top button