Technology

AM workflow ontdekken in één uur

In een uur tijd de hele workflow ontdekken vanaf het moment dat de 3D file voor de printer klaar is: dat konden de deelnemers aan de Guided Tour 3D op de TechniShow deze week beleven.


Additive Manufacturing is dit jaar een van de highlights op de TechniShow 2022. Waarom? Dat hebben we hier en hier al beschreven. Bezoekers konden woensdag meelopen met de Guided Tour 3D. Onder aanvoering van Jorn Beeckmans, Communication Officer bij Flam3D, bezochten ze in totaal zeven exposanten om tekst en uitleg te krijgen over de verschillende stappen in het proces. Bij Renishaw en Additive Industries ging het om de technologie van Laser Powderbed Fusion en hoe je met topologie-optimalisatie onderdelen maakt voor de nieuwe generatie hightech machines. Bij Valk Welding kregen de deelnemers uitleg over Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) direct van Vincent Wegener van RAMLAB, waar de technologie ontwikkeld is.

Guided Tour 3D op Technishow

De stappen na het 3D printen

Post processing is een belangrijke stap in het proces, zowel bij metaal als kunststof 3D printen. Lukas Eppinga van Lion Lasers demonstreerde de mogelijkheden van laserpolijsten om snel resultaat te boeken; Jan Panhuis van Leering Hengelo demonstreerde onder andere de vapor smoothing technologie van AMT en liet zien hoe het verwijderen van restpoeder geautomatiseerd kan gebeuren. Fijnmechanisch bedrijf Melotte is een van de eerste in de Benelux die metaal additive manufacturing is gaan toepassen. Bram Grandjean deelde de ervaringen, onder andere over de integratie in de andere bewerkingsprocessen. Karl Wallecan van Seido Solutions kon niet alleen vertellen vanuit zijn rol als toeleverancier, maar liet ook de mogelijkheden zien om met kunststof 3D printen met de Stratasys machines metalen componenten te vervangen. De Belgische leverancier demonstreert overigens op de beurs ook de metaalprinters van Exact. De Guided Tour werd afgesloten op het 3D Techniekplein door Kris Binon, directeur Flam3D.

Vrijdag 2 september is de laatste dag van de TechniShow 2022.

Back to top button