Technology

Strategische partner ASML: binnen 5 jaar significante toename 3D geprinte onderdelen

De Amerikaanse 3D printerfabrikant Velo 3D gaat samen met Lam Research Corp. onderzoek doen naar 3D metaalprinten voor de halfgeleiderindustrie. Lam Research, toeleverancier van systemen voor de productie van wafers, wil komende jaren het aandeel additief geproduceerde onderdelen fors opvoeren. Als onderdeel van de samenwerking neemt Lam Capital, het investeringsfonds, een belang in Velo 3D.


Lam Research is een van de strategische partners van ASML en Imec, het Leuvense kennisinstituut waar de volgende generatie EUV-technologie mee wordt ontwikkeld. Begin dit jaar heeft het Amerikaanse bedrijf een nieuwe fotolaktechnologie aangekondigd die samen met het Nederlandse bedrijf voor de EUV-machines van ASML is ontwikkeld. Hierdoor nemen de kosten van de waferproductie af omdat de productiviteit van de EUV-machines verbetert.

Lam Research gaat met Velo3D nieuwe AM toepassingen voor de halfgeleiderindustrie ontwikkelen

AM gaat toeleverketens veranderen

De toeleverancier denkt dat additive manufacturing de supply chains in de halfgeleiderindustrie gaat veranderen. Er zal een verschuiving plaatsvinden van typische onderdelen voor subtractieve technologie, zoals CNC-frezen, naar nieuwe designs, die voor betere prestaties zorgen en de toeleverketen in staat stellen de Industrie 4.0 principes te omarmen. Lam Research verwacht in de komende vijf jaar een significante toename van de hoeveelheid onderdelen die met additive manufacturing gemaakt worden.

Nieuwe materialen en designs

Velo3D en Lam Research gaan nu samenwerken aan nieuwe materialen en designs voor 3D printtoepassingen in de semiconductor industrie. “”Lam Research maakt gebruik van additive manufacturing als een drijvende kracht achter de innovatie die onze klanten in staat stelt om kleinere, snellere, krachtigere en energie-efficiënte elektronische apparaten voor dagelijks gebruik te bouwen”, zegt Kevin Jennings, Senior Vice President Global Operations bij de toeleverancier. Volgens hem zorgt additive manufacturing ervoor dat de grenzen in de halfgeleiderindustrie verlegd worden. De twee Amerikaanse bedrijven gaan onder andere nieuwe legeringen ontwikkelen op de Sapphire 3D printer van Velo3D.

Een warmtewisselaar 3D geprint op de Sapphire machine van Velo3D.

Sapphire biedt consistentie die semicon vereist

Velo3D oprichter en CEO Benny Buller zegt dat de Sapphire 3D printer als geen ander geschikt is om de repeatability en consistente kwaliteit te leveren die de halfgeleider industrie eist. De technologie van Velo3D zal voor het vertrouwen in additive manufacturing zorgen door de wijze waarop de machine kalibreert en de digitale traceerbaarheid van elke stap in het proces. De investering door Lam Capital komt bovenop de $150 miljoen die Velo3D in meerdere rondes heeft opgehaald bij investeerders. Mede hierdoor verwacht de printerfabrikant de technologie verder door te kunnen ontwikkelen en tegen medio 2022 winstgevend te zijn.

Back to top button