Materials

Z3Dlabs start 3D printen siliciumcarbide op nieuwe M.A.T. platform

Z3Dlabs heeft de nieuwe M.A.T. 3D printer van 3DCeram in huis gehaald. Tijdens de Precisiebeurs demonstreerde het dit multitechnologie apparaat. In eerste instantie gaat Z3Dlabs siliciumcarbide printen met de nieuwe machine. Daarnaast gaat het het Cordierite materiaal doorontwikkelen voor toepassingen in onder andere de halfgeleider- en aerospace industrie.


Het Franse 3DCeram heeft op Formnext de Multi Additive Technoloy (M.A.T.) printer geïntroduceerd. Het is meer dan een 3D printer voor met keramisch poeder gevuld filament. De extruder kan namelijk eenvoudig verwisseld worden voor een CNC-gereedschap en een kop voor robocasting.

Snel prototypes van siliciumcarbide printen

De multi technologie3D printer die 3DCeram op Formnext lanceerde, staat inmiddels bij Z3Dlabs.


Snel materiaaleigenschappen testen

Zerafet Tenwolde-Cansizoglu, oprichter en CEO van Z3Dlabs, wil de nieuwe machine in eerste instantie inzetten voor het printen van prototypes om de applicatie-ontwikkeling te versnellen. Met de nieuwe printer zijn teststukken snel beschikbaar. “Als het om moeilijke materialen gaat, kun je sneller de eigenschappen gaan bestuderen en testen. Slaat het aan, dan kunnen we voor de productie de stap naar SLA maken.” Het eerste materiaal waarmee het Nederlandse bedrijf aan de slag gaat is siliciumcarbide. In de toekomst zijn ook andere materialen mogelijk, zoals aluminiumoxide en eventueel zirkoniumoxide.


Nabewerken in zachte toestand

Het gaat hier om filament waarin minstens 50% poederaandeel met het betreffende materiaal zit. De onderdelen moeten dus uitgebakken worden. 3DCeram is erin geslaagd om de debinding stap te integreren in te sinterstap. Het voordeel van het CNC-gereedschap dat de M.A.T. printer in een 3-assige freesmachine verandert, is volgens 3DCeram dat je de onderdelen terwijl ze nog net gesinterd zijn al kunt nabewerken voor een hogere oppervlaktenauwkeurigheid. In deze toestand zijn de materialen zachter.

Z3Dlabs gaat het Cordierite keramisch materiaal aanbieden aan de halfgeleider- en lichtvaartindustrie. Het onderscheidt zich met een extreem lage uitzettingscoëfficiënt.


Extreem lage thermische geleidbaarheid

3DCeram heeft voor toepassingen waarin een zeer lage thermische geleidbaarheid en uitzettingscoëfficiënt nodig zijn, het Cordierite materiaal ontwikkeld. Z3Dlabs gaat dit materiaal aanbieden voor de Nederlandse halfgeleider- als luchtvaartindustriemarkt in een nieuw pand in Oirschot.


Halfgeleiderindustrie

Vooral vanwege de extreem lage uitzettingscoëfficiënt is dit keramisch poeder geschikt voor toepassingen in de halfgeleiderindustrie, waar men thermische uitzettingen tot een absoluut minimum wil reduceren. Het materiaal is ook geschikt voor vacuüm toepassingen.

Back to top button