3D printserviceTechnology

3D Hubs bundelt 3D printcapaciteit in PolyCast voor lagere kosten metaalgieten

3D Hubs heeft het PolyCast filament van Polymaker in het aanbod opgenomen. Dit is een nieuw filament voor het 3D printen van modellen voor verlorenwas gieten van metalen producten. 3D Hubs zegt dat met dit nieuwe materiaal en het proces dat erbij hoort, metalen gietcomponenten tot vijf keer goedkoper geproduceerd kunnen worden dan tot nog toe met verlorenwas gieten.

 

3D printnetwerk: compleet productieproces verloren was gieten van metaal op basis van nieuw filament

Polymaker is een Chinese filamentproduct, die in Europa vanuit Utrecht opereert. Het nieuwe PolyCast materiaal is onlangs op Rapid in Pittsburgh gepresenteerd. Polycast is als filament speciaal ontwikkeld voor het 3D printen van gietvormen. De bijzondere eigenschap is dat het materiaal bij een verbrandingstemperatuur van meer dan 600 graden C volledig verbrandt. Er blijven geen residuen op de keramische gietvorm achter. 3D Hubs is de eerste die het nieuwe materiaal aanbiedt via het wereldwijde 3D printernetwerk.

 

Een gietmodel 3D geprint.

 

Polijsttechniek van Polymaker

Om nauwkeurige gietstukken te krijgen, heb je echter een glad oppervlak van de 3D geprinte vormen nodig. Daar komt de tweede innovatie van de Chinese fabrikant om de hoek kijken. Polymaker heeft namelijk een technologie ontwikkeld om FDM printstukken zodanig te bewerken dat de stukken een haast gepolijst oppervlak krijgen. Hiervoor gebruikt men de Isopropanal micro druppel technologie, de Polysher die na een succesvolle Kickstarter campagne tegenwoordig gewoon verkrijgbaar is. De Polysher gebruikt een ethanol (minimale concentratie 70%) die in de reiniger wordt verdampt. Het complete proces om het oppervlak gladder te maken verloopt automatisch.

 

Polysher
Het gladden van het oppervlak van de 3D geprinte onderdelen.

 

Industrieel proces via 3D Hubs

3D Hubs biedt het complete productieproces aan: van het 3D printen van de vormen op een van de aangesloten FDM printers met PolyCast en het polijsten van het oppervlak tot en met het uiteindelijk gieten bij een lokale gieterij. Ook de nabewerking wordt vanuit het 3D printnetwerk gecoördineerd. 3D Hubs – Het Nederlandse bedrijf dat wereldwijd toegang biedt tot duizenden 3D print services locaties – begeeft zich met deze dienst nog nadrukkelijker op de professionele markt.

Back to top button