Materials

Nieuwe HealthFil filamenten gecertificeerd voor huidcontact

De Italiaanse filament fabrikant TreeD Filaments heeft een nieuwe filamentlijn ontwikkeld, speciaal voor medische toepassingen. HealthFil voldoet aan alle eisen van de Europese norm UNI EN 10993-5. Het is gecertificeerd voor huidcontact. Toepassingen zijn onder andere te vinden in 3D geprinte onderdelen voor een exoskelet.

Italiaanse filamentfabrikant ontwikkelt materialen voor medische toepassingen

Tijdens de ontwikkelingsfase van de nieuwe lijn filament voor FDM printers heeft TreeD samengewerkt met verschillende partijen om de grenzen van professionele 3D printers in medische filamenten te verleggen. Een van hen is Marco Avaro, werktuigbouwkundige en gespecialiseerd in biomechanische toepassingen. Om ideale mechanische eigenschappen te krijgen, heeft hij het nieuwe Structura MA van TreeD toegepast in een 3D geprinte steun voor de bovenste en onderste ledematen. Dit filament is een polyamide koolstofvezelcomposiet. Het materiaal combineert lichtgewicht eigenschappen met een hoge mechanische sterkte door de toevoeging van koolstofvezels. Een van de toepassingen waarvoor Avaro het filament inzet, is onderdelen van een exoskelet. Marco Avo is aangesloten bij de Porzio Group in Udine.

 

TreeD Structura MA

Het met koolstofvezel versterkt Structura MA. 

 

Gepersonaliseerde korsetten

Een ander filament uit de nieuwe lijn is Fortis LL Filament, gebaseerd op een polyolefine matrix die een relatieve elasticiteit combineert met elastisch vormgeheugen. Het materiaal is tevens bestand tegen slijtage. In de ontwikkelingsfase heeft orthopedisch specialist en revalidatie-arts Lelio Leoncini dit filament getest bij het 3D printen van korsetten voor Scoliose patiënten (zie de video). Hij heeft het materiaal gekozen omdat het volledig veilig is voor huidcontact. De lichtgewicht eigenschappen maken Fortis LL volgens hem ideaal voor dit soort toepassingen.

Ontworpen voor elke medische vraag

De TreeD HealthFil Line bevat ook verschillende andere materialen met specifieke eigenschappen, voor een breed scala aan toepassingen. Verum T filament is bijvoorbeeld ontwikkeld voor de productie van harde elementen met een hoge sterktegraad die in autoclaaf bij 125°C gesteriliseerd kunnen worden. Voor medische toepassingen die elasticiteit vereisen, kan Elasto A, een polyester elastomeer, worden ingezet. Dit is een flexibel materiaal met een 92 shore A hardheid. Pure FT is een gemodificeerd polyester elastomeer 93 shore A hardheid) verrijkt met een nieuwe generatie antimicrobiële materialen, ideaal voor orthopedische inlegzolen.

 

Back to top button