Technology

Breekt Formlabs met de Fuse 1 de markt voor SLS-printers open?

Na zeven jaar ontwikkelen komt Formlabs met de eerste SLS-printer op de markt. De Fuse 1 komt samen met de Fuse Sift voor het uitpakken van de builds en terugwinnen van poeder. In Europa wordt de SLS-printer verkocht voor net geen € 15.000. Voor € 24.093 koop je de complete set, inclusief station voor poeder verwijderen en terugwinnen.


Formlabs lijkt de aanpak bij de introductie van de Form 1 te herhalen bij de eerste SLS printer van het Amerikaanse bedrijf: tegen een zeer lage prijs industriële 3D printtechnologie aanbieden die tot nog toe veel duurder is. “De Form 1 heeft tien jaar geleden de markt voor SLA-printen opnieuw gedefinieerd. Nu brengt de Fuse 1 dezelfde betrouwbare en toegankelijke standaard die Formlabs klanten verwachten van industrieel 3D printen”, zegt Max Lobovsky, CEO en co-founder van Formlabs. De 10W sterke laser heeft een spotgrootte van 200 micron; de Fuse 1 bouwt 10 mm per uur op in laagdikten van 110 micron. De prijs is overigens hoger dan bij de eerste aankondiging werd aangegeven.

Amerikaanse printerfabrikant herhaalt strategie van eerste SLA printer

Betere oppervlaktekwaliteit dankzij Surface Armor

Formlabs heeft patent aangevraagd op de Surface Armor technologie. Hiermee creëert men tijdens het printen een semi gesinterde beschermlaag die het oppervlak beschermt tijdens het printen. Deze zorgt uiteindelijk voor een betere oppervlaktekwaliteit dan normaal. Formlabs is er eigenlijk bij toeval achter gekomen toen het zag dat het printen van de buitenkant met een lage energiedichtheid een positief effect had op het oppervlak, zonder dat de mechanische eigenschappen van het totale werkstuk slechter worden. De bulk van het werkstuk wordt met maximale energie geprint, alleen de buitenkant met een lagere hoeveelheid energie.

Tot 70% gereycled poeder

Het gaat om een SLS printer met een bouwkamer van 16,5 bij 16,5 bij 32 cm. Een van de punten waarop Formlabs zich onderscheidt is de mate waarin gereycled poeder gebruikt kan worden. Met de Fuse Sift kan men niet alleen de onderdelen uitpakken maar ook het niet gebruikt poeder zeven en opslaan. Formlabs zegt dat voor volledig functionele onderdelen je 30% vers poeder moet toevoegen. Anders gezegd: 70 procent van het materiaal mag gebruikt poeder zijn. En dat kun je onbeperkt herhalen. Het verse poeder wordt automatisch gemengd met het andere poeder. De printerfabrikant zegt met het totale concept SLS-technologie bereikbaar te maken voor kleinere bedrijven. ”SLS moet niet alleen beschikbaar zijn voor grote budgetten”, aldus Lobovsky.

3D printen in plaats van spuitgieten

Een van de bètaklanten, Partial Hand Solutions, heeft de Fuse 1 gebruikt voor het printen van vingerprothesen, producten die men tot nog toe buiten de deur liet maken met spuitgieten. “Dat proces is extreem langzaam en belemmert het personaliseren, precies wat elke patiënt nodig heeft”, aldus Matthew Mikosz, oprichter. Met de Fuse 1 kan Partial Hand Solutions wel elke prothese personaliseren voor een beter gebruiksgemak.

Vier bouwkamers met 2 printer

Formlabs introduceert de Fuse 1 samen met nylon PA12. Naast de standaard set met 1 bouwkamer levert Formlabs ook nog systemen waarin 2 tot maximaal 4 bouwkamers (en 2 Fuse 1 SLS-printer) zijn inbegrepen. Daarmee kan men quasi continu 3D printen omdat tijdens het afkoelen en uitnemen van de producten een van de andere bouwkamers in de 3D printer gebruikt wordt. De bouwkamer, voor 20% gevuld met poeder, weegt 17,6 kilogram.  

Back to top button