Technology

Fuse 1 maakt productierijp 3D printen bereikbaarder

Layertec start uitlevering van Formlabs Fuse 1

Layertec is begonnen met de levering van de Formlabs Fuse 1. Met deze nieuwe SLS-printer maakt de Amerikaanse fabrikant deze printtechnologie toegankelijk voor een bredere doelgroep. “De Fuse 1 maakt productierijp 3D printen bereikbaar voor een nieuw klantsegment”, zegt Arnaud Kooij, directeur van Layertec.


De Formlabs Fuse 1 vereenvoudigt de workflow voor industrieel 3D printen en verlaagt de kosten van SLS printen aanzienlijk. Tegelijkertijd beschikt de Fuse 1 over bijzondere features, zoals de gepatenteerde Surface Armor technologie. Hiermee wordt de buitenste laag deels gesinterd om de onderdelen tijdens het printen direct te beschermen. Daarnaast heeft de Fuse 1 een verwisselbare bouwkamer, waardoor er vrijwel continu geprint kan worden met minimale downtime.  

SLS printer verkort doorlooptijd van ontwerp naar product

Bewezen SLS technologie eindelijk betaalbaar

Arnaud Kooij is ervan overtuigd dat de Fuse 1 de markt voor 3D printen op industriële schaal aanzienlijk zal vergroten. “Dit systeem geeft onze klanten een complete, betrouwbare en betaalbare SLS workflow waarmee ze de doorlooptijd van ontwerp naar print drastisch kunnen inkorten, tegen lagere kosten dan wanneer ze het uitbesteden.” Hiermee komt SLS printen binnen bereik van kleinere ondernemingen voor wie de technologie tot nog toe te duur was. Dat is met name interessant omdat de technologie zowel geschikt is voor functionele prototypes als onderdelen voor eindgebruik, zoals Layertec later deze maand in een introductiewebinar zal laten zien.

Lagere kosten per onderdeel

Layertec verwacht dan ook dat bedrijven ervoor zullen kiezen minder  afhankelijk te worden van externe printbedrijven en overschakelen naar SLS printen in eigen huis. Door de lage material refresh rate van 30% (het minimaal benodigde verse PA12 printpoeder) houdt Formlabs ook de materiaalkosten laag, naast het voordeel dat het hiermee verspilling tegen gaat. Arnaud Kooij tot slot: “Dit complete SLS printing systeem van Formlabs geeft ontwerpers, engineers en producenten de mogelijkheid om écht grip te krijgen op hun gehele productontwikkelingsproces. Van het prototype en de eerste iteraties tot het printen van producten in nylon die klaar zijn voor gebruik.”

Back to top button