3D printmarkt

Waarde Formlabs verdubbeld tot $2 miljard

Printerfabrikant wil leidend zijn in ongekende groeimarkt

Formlabs schaart zich in de steeds langer wordende rij jonge 3D printbedrijven met een miljardenwaardering. De Amerikaanse printerfabrikant heeft via een Serie E investeringsronde $150 miljoen aan vers kapitaal opgehaald. Het concern wordt gewaardeerd op $2 miljard.

De 3D pintindustrie staat aan de vooravond van een sterke expansie, zo stelt het management van Formlabs. Tegen 2026 heeft de markt een waarde van bijna $52 miljard ($51,77 om precies te zijn), zegt Max Lobovsky, CEO, in een statement over de nieuwe investeringsronde. “En Formlabs is het bedrijf om deze groei aan te jagen. Waar anderen printers hebben beloofd die in staat zijn tot massaproductie en onderdelen van eindgebruikskwaliteit, heeft Formlabs geleverd.” Hij bedoelt dan niet alleen de Form 1, 2 en 3 maar ook de nieuwe Fuse 1. De verwachting dat in 2026 de markt bijna $52 miljard groot is, komt van Fortune Business Insights.

Investeringsfonds Softbank stopt $150 miljoen in 3D printerfabrikant

Formlabs Fuse 1
Een machine-onderdeel geprint op de nieuwe Formlabs Fuse 1.

85 miljoen onderdelen op Formlabs 3D printers geproduceerd

Het statement volgt op de bekendmaking dat de Amerikaanse printerfabrikant  in een nieuwe financieringsronde $150 miljoen ophaalt. Deze ronde wordt geleid door Softbank Vision Fund 2, een fonds voor privé investeerders van de Japanse bank. De waarde van Formlabs wordt geschat op $2 miljard, een verdubbeling vergeleken met de vorige financieringsronde. Op de 3D printers van Formlabs zijn tot nog toe 85 miljoen onderdelen geprint. Met zowel de SLA-printer en de recent op de markt gebrachte SLS-printer, maakt de bedrijf industriële printkwaliteit toegankelijk voor een bredere doelgroep.

Formlabs wil de groei naar een markt van $52 miljard leiden

Eenvoud en lage kosten de kern van het succes

Max Lobovsky: “De meeste 3D printtechnologie is nog te duur en te moeilijk om te gebruiken voor wijdverspreide adoptie. Onze focus op het verbeteren van de gebruikerservaring en de kwaliteit van deze machines, terwijl we de kosten naar beneden brengen, staat centraal in ons succes en de groei van de industrie. Met deze investering zijn we van plan om ons huidige portfolio van SLA- en SLS-technologie uit te breiden en onze productontwikkeling te versnellen om te blijven voldoen aan de verwachtingen van de 3D-printindustrie.” Met het geld kan de onderneming doorgaan met ontwikkelen van innovatieve printtechnologie en tegelijkertijd opschalen voor de volgende fase.

Vooravond van ongekende groei

Softbank krijgt een plek in het senior management van Formlabs. Deep Nishar, Senior Managing Partner krijgt een zetel in de raad van bestuur. Kirthiga Reddy, Investment Partner, neemt zitting in de raad van toezicht van de printerfabrikant. Deep Nishar zegt dat de 3D printindustrie aan de vooravond van een ongekende groei staat. En dat de manier waarop producten tot stand komen, bezig is met een transformatie. “Door zijn high-performance printers, materialen en software stuwt Formlabs de ontwikkeling van 3D-printtechnologie vooruit en maakt het het tijdperk van massaproductie en mass customization mogelijk. “

Onlangs heeft Formlabs de Fuse 1 SLS printer geïntroduceerd. De drempel voor deze printtechnologie wordt hiermee verlaagd naar minder dan €30.000 voor een compleet systeem. In Nederland zijn Layertec en Makerpoint gestart met de uitlevering van de Fuse 1

Back to top button