ManufacturersMaterials

Smart Cabinet tilt BCN3D Epsilon serie naar hoger niveau

Filamentrollen automatisch droog bewaren

De Spaanse 3D printerfabrikant BCN3D heeft een Smart Cabinet ontwikkeld voor de Epsilon-serie 3D printers om problemen met te vochtig filament te voorkomen. In de cabine, die onder de printer past, wordt het filament continu op een optimale relatieve vochtigheid gehouden. Dat is niet het enige feature.

Vochtig filament is een van de foutoorzaken bij 3D printen met filament die nogal eens over het hoofd wordt gezien. Met name speelt dit bij PA, TPU en BVOH.  Zelfs een kleine hoeveelheid vocht in het materiaal beïnvloedt de mechanische eigenschappen negatief. BCN3D wil hier komaf mee maken voor de lijn industriële FFF printers, de Epsilon W27 en de Epsilon W50. Het Smart Cabinet sluit aan op ambitie van de Spaanse startup om voor een stabiel en betrouwbaar printproces te zorgen, onafhankelijk van de omstandigheden op de locatie waar geprint wordt.

smart cabinet
De Epsilon 3D printers sluiten qua formaat naadloos aan op het Smart Cabinet.

Continue droogcyclus

De Smart Cabinet regelt de relatieve vochtigheid in de luchtdichte container door middel van een droogmiddel dat vocht absorbeert, in dit geval pellets op basis van aluminiumoxide. Hiervoor doorloopt het proces meerdere cycli. In eerste instantie wordt de vochtige lucht uit het cabinet naar het absoprtiemateriaal geleid, dat in een aparte bak zit. Zodra sensoren detecteren dat het aluminiumoxide verzadigd raakt, start een droogcyclus en wordt met warme lucht het vocht uit de pellets naar buiten verdreven. Deze cycli blijven elkaar afwisselen. Zo ontstaat een continue droogcyclus, die geen tussenkomst vergt van de gebruiker en geen vochtig filament kan ontstaan.

Repeatability

Door de luchtdichte container en de automatisch droogcycli, blijft het filament effectief droog en in optimale conditie. Dat levert niet alleen optisch betere prints op, ook de mechanische eigenschappen verbeteren, aldus BCN3D. De aluminiumoxide pellets hoeven nooit vervangen te worden. Het filament wordt rechtstreeks vanuit het Smart Cabinet naar de extruder geleid. “Het Smart Cabinet vestigt de aandacht op het belangrijke feit dat het, om goede, herhaalbare onderdelen te krijgen, van cruciaal belang is het hele printproces te beheersen. Dit houdt ook in dat ervoor moet worden gezorgd dat de materialen zich in optimale omstandigheden bevinden”,  legt Eric Pallarés, CTO bij BCN3D uit.

Eric Pallarés, CTO bij de Spaanse 3D printerfabrikant.

Stroomuitval oplossen

De tweede feature die BCN3D integreert in de Smart Cabinet is een accu die in geval van stroomuitval ervoor zorgt dat de 3D printer nog 10 minuten kan doorprinten en dan op een veilige plek in de printjob stopt. Hierdoor hoeft stroomuitval niet langer te leiden tot een mislukte printjob. Zodra de elektriciteit weer beschikbaar is, gaat de 3D printer verder. Deze UPS filter tevens spanningspieken in het netwerk.

Back to top button