3D printmarktTechnology

PSA neemt belang in startup Divergent 3D

Autofabrikant PSA gaat samenwerken met Divergent 3D. Deze Amerikaanse startup heeft een concept ontwikkeld voor de productie van personenauto’s. Centraal hierin staan 3D geprinte metalen verbindingsstukken. Met het concept van Divergent kunnen de initiële investerigskosten vor het ontwikkelen van bouwen van een nieuw model fors dalen.

 

Franse autofabrikant denkt productie footprint drastisch te verkleinen

 

Het lijkt wel alsof de auto-industrie opeens een achterstand wil inhalen. Op de dag dat BWM aankondigde samen met andere partijen miljoenen te investeren in Carbon 3D, laat PSA weten samen te gaan werken met Divergent. En het is nog geen week geleden dat Local Motors topman Jay Rogers op de IMTS zei dat de auto-industrie nooit meer hetzelfde zal worden. Hij voorspelde op de grootste maaktechnologiebeurs in Noord Amerika dat 3D printen van zowel eindstukken als matrijzen, de ontwikkelkosten gaat verlagen.

Divergence 3D
Met deze 3D geprinte metalen koppelstukken bouwt Divergence 3C een buizenframe voor auto’s

 

Divergent 3D: koppelstukken printen

En nu laat het moederbedrijf van Peugeot, Citroen en DS weten iets te zien in het concept van Divergent 3D. Zoals vorig jaar al een keer in het digimagazine is geschreven, grijpt de Amerikaanse startup min of meer terug op het buizenframe concept helemaal uit het begin van de auto-industrie. De koppelstukken worden 3D geprint. Hieraan worden buizen toegevoegd om een frame te bouwen, dat het peperdure chassis van de huidige auto’s vervangt. Carlos Tavares, ceo van PSA, zei bij de aankondiging van de samenwerking te verwachten dat de omvang van de ‘manufacturing footprint’ van de auto-industrie drastisch kan verkleind worden.

Prototype ontwikkeling

De samenwerking richt zich in eerste instantie op de ontwikkeling van prototypes. Hoe groot het belang is dat PSA neemt in Divergent 3D is niet bekend gemaakt, evenmin als de financiële details. Het nieuws geeft wel aan dat de sector nadrukkelijk om zich heen aan kijken is naar nieuwe mogelijkheden dankzij 3D printen. Daarvan waren vorige week op de IMTS in Chicago ook weer goede voorbeelden te zien. Met name de vooruitgang die het Oak Ridge National Laboratory heeft geboekt is indrukwekkend.

 

Back to top button