Materials

Fiberthree PA-GF30 Pro rondt polyamide portfolio af

Ontwikkeld voor prototyping en kleine series

De Duitse filamentproducent Fiberthree introduceert F3 PA-GF30 Pro filament voor het printen van prototypes en eindwerkstukken met spuitgieteigenschappen. Het materiaal kenmerkt zich door goede mechanische eigenschappen. Hiermee rondt Fiberthree het portfolio van polyamide materialen voor FFF printen af.

Het met 30 massa% glasvezel gevuld PA6 heeft een treksterkte van 106 MPa en een trek-E-modulus van 8,07 GPa. De vervorming tijdens het 3D printen met nozzles tot 0,4 mm is gering. Het materiaal kent verder een lage waterabsorptie en is resistent tegen vele soorten olie, brandstoffen en diverse chemicaliën.

Prototyping en serieproductie

Fiberthree richt zich met het nieuwe filament zowel op de productontwikkelaars, die een prototype in spuitgietkwaliteit snel in handen willen hebben, alsook op de productie van eindonderdelen in kleine series. Door te 3D printen verkort men de doorlooptijd die doorgaans typisch is voor spuitgietonderdelen. Het filament is zo ontwikkeld dat het zich gemakkelijk laat printen. De engineer moet zich kunnen concentreren op het product en moet niet vooral met het printproces bezig zijn, is het uitgangspunt van Fiberthree. Hierbij doet men geen concessies aan de oppervlaktekwaliteit.

Fiberthree produceert sinds 2015 filament voor FFF-printers. Naast gevulde en ongevulde filamenten biedt het ook filamentdrogers aan evenals aangepaste printplaten om de hechting tijdens het printen te verbeteren en warping tegen te gaan. Het Duitse bedrijf heeft verder een eigen printerfarm met meer dan 30 FFF printers.

Back to top button