Top story

Toename vraag naar 3D printen eindonderdelen voor machinebouw

Bedrijven zoeken leveringszekerheid, flexibiliteit en gewichtsbesparing en functie-integratie

De supply chain problemen sinds de eerste Covid-19 lockdowns en na de blokkade van het Suezkanaal hebben fabrikanten wakker geschud. Ze willen kortere toeleverketens met meer zekerheid. Zowel 3D printservice bedrijven als leveranciers van 3D printtechnologie zien dit terug in de belangstelling vanuit onder andere de machinebouwindustrie. De interesse voor 3D printen van eindonderdelen groeit. Bedrijven hebben daar elk hun eigen redenen voor.


AM for Production, de nieuwe vakbeurs van Mikrocentrum, brengt eind maart de volledige keten rond additive manufacturing als productietechniek in beeld.  “De acceptatie van 3D printen als productietechniek neemt toe”, constateert directeur-eigenaar van QDP, Maick Klaassen. “Drie jaar geleden printten we nog 70% prototypes en 30% eindonderdelen, vandaag is dat precies andersom.”

AM for Production richt focus op workflow industrieel additive manufacturing

Bij Parts on Demand ziet men een groeiend aantal klanten uit de machinebouw die de productie terug halen naar West Europa en voor 3D printen kiezen vanwege de flexibiliteit.

Hoogwaardige onderdelen

Bij MakerPoint Digital Fabrication Solutions ziet Marloes Homburg, sales en marketing manager, nog een signaal dat duidt op toename van AM voor productiedoeleinden: de verschuiving in materiaalgebruik. Ze ziet een toename van materialen als ABS, TPU en PC maar ook een hoogwaardige kunststof als PEEK. Een AM-systeem als de miniFactory Ultra komt dan in beeld. “PEEK smelten is geen kunst, maar een maatvast, semi-kristallijn onderdeel printen is een ander verhaal. Als je een gevalideerd proces wilt, bijvoorbeeld voor onderdelen voor treinen, kom je bij de high-end machines uit.” Ook de vraag naar deze FFF printers neemt toe. Bedrijven die bijvoorbeeld freesonderdelen willen vervangen door 3D-geprinte onderdelen van ultrapolymeren. “In de aanvragen die binnenkomen zien we echt een verschuiving dat men ook in duurdere machines wil investeren.” Deze ontwikkeling dwingt potentiële kopers wel na te denken over de investering die ze gaan doen. Een compleet SLS-systeem van Formlabs vergt een investering van pakweg een halve ton. “Dan heb je wel een businesscase nodig.” Ze merkt eveneens dat de interesse voor 3D metaalprinten met FFF-printers toeneemt, zelfs als dat nog extra tijd kost omdat de filamentfabrikant het sinterproces uitvoert. “Sommige klanten kopen dit omdat ze daarmee het inkopen van CNC-freesdelen omzeilen. Ze printen zelf en hoeven geen inkooporder meer aan te maken.”

Meer flexibiliteit

Machinebouwers en maakbedrijven hebben elk hun redenen om te gaan 3D printen. Het gaat naast omzeilen van supply chain problemen ook om het vergroten van de flexibiliteit. “Met 3D printen maakt het niks uit of je 100 of 1.000 stuks bestelt. Daardoor is de klant veel flexibeler, want ze kunnen nu tussen de bestellingen door het design wijzigen”, zegt Neil van Es, CEO van Parts on Demand. Het Utrechtse 3D printbedrijf heeft klanten die hun volledig spuitgietwerk hebben omgezet naar 3D printen. En dat werk gaat niet langer naar een lagelonenland, maar wordt in Nederland geproduceerd. Weliswaar ligt de kostprijs bij tienduizenden stuks hoger dan bij spuitgieten, de klant houdt we de mogelijkheid open om na elke batch het design aan te passen. Neil van Es: “Zo kunnen ze sneller reageren op feedback uit de markt, bijvoorbeeld als een klikverbinding toch niet echt lekker past. “Klanten vinden vanwege de flexibiliteit de meerprijs van 3D printen meer dan waard.”

QDP 3D print een gehoorbescherming met een inwendige tesla valve geometrie, assemblage niet langer nodig

Polyimide
Naast SLS-printen ziet Makerpoint de interesse in de hoogwaardige FFF printers van miniFactory toenemen.

Krapte op de arbeidsmarkt omzeilen

Een derde reden waarom de interesse in 3D printen toeneemt, is dat machinebouwers voordelen als gewichtsbesparing willen benutten. Bijvoorbeeld door lattice structuren toe te passen om onderdelen lichter en toch sterk te maken. “Dan is het productieproces al bepaald en is er geen alternatief”, concludeert Maick Klaasen van QDP. Functie-integratie is een andere reden die hij tegenkomt. Als voorbeeld geeft hij een gehoorbescherming met een inwendige tesla valve geometrie. “Als spuitgieter zou ik mijn vingers daar niet aan branden. Je moet dan microspuitgieten en de onderdelen daarna ultrasoon lassen of anders verbinden. Nu printen we het in één geheel.” Deze functie-integratie kan ook een goede reden zijn om te gaan 3D printen omdat er dan minder assemblage nodig is. De maakbedrijven voelen de krapte op de arbeidsmarkt.

AM for Production

Ondanks de toename van het aantal industriële toepassingen, ziet Neil van Es van Parts on Demand ook nog altijd een zekere koudwatervrees. Een van de euvels van additive manufacturing is volgens hem dat het een verzamelnaam is voor een heleboel technieken, de ene bedoeld voor form en fit proto’s, de andere meer voor eindtoepassingen. “De industriële markt sneeuwt weleens onder tussen alle toepassingen.” Onterecht vindt hij. “Ik hoop daarom dat AM for Production de beurs wordt waar het bredere publiek naar toe komt om te zien hoe je 3D printen voor productiedoeleinden kunt inzetten.”

AM for Production vindt op 29 maart plaats in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Hier wordt de hele AM-workflow bijeengebracht.

Back to top button