Top story

Komt AM for Production op het juiste moment?

Zijn de OEM’s en toeleveranciers klaar voor 3D printen als productietechniek?

AM for Production brengt volgende week de AM workflow in kaart. Een workflow die additive manufacturing inzet als productietechniek voor eindonderdelen. Hiermee kiest het nieuwe evenement van Mikrocentrum een duidelijke richting. Is 3D printen zover? Moet je echt instappen als je dat nog niet gedaan hebt?


Uit een recent onderzoek door Materialise blijkt dat niet de vraag waarom maar de hoe vraag de toepassing van 3D printen afremt. In veel industrieën zien bedrijven de voordelen; gebrek aan kennis en ervaren personeel weerhoudt ze. Dat neemt niet weg, dat 3D printen hoog op de prioriteitenlijst van bedrijven blijft. Hetzelfde onderzoek door Materialise wijst uit dat 46% van de ondervraagde bedrijven verwacht dat de 3d printactiviteiten gaan verdubbelen in het komend jaar.

De AM sector laat net als computerindustrie sinds jaren ’90 dubbelcijferige groei zien

Melotte
Een voorbeeld van een AM product, geprint door Melotte.

In kleine stappen maar wel duidelijk doelgericht

“De realiteit is dat het tijd kost om te komen tot additive manufacturing als productietechnologie. Wie vertrouwd is met productie, weet dat dit in kleine stappen gaat. Maar we komen er wel. De AM-industrie heeft sinds het begin in de vroege jaren ‘90 altijd dubbelcijferige groei gekend. De enige andere sector die zo’n duurzame groei heeft laten zien, is de computerindustrie”, zegt professor Ian Gibson, directeur van het Fraunhofer Innovation Platform bij de Universiteit Twente (FIP-AM@UT). Hij is keynotespreker tijdens AM for Production, het evenement van Mikrocentrum dat de hele keten rond additive manufacturing in kaart brengt. Komt het evenement dus precies op het goede moment?

De hightech industrie heeft voor AM gekozen

Als je naar de hightech industrie kijkt wel. In de voorbije twee jaar zijn belangrijke toeleveranciers aan de hightech industrie gestart met 3D printen. Of ze hebben investeringen gedaan. “We denken dat additive manufacturing in de toekomst nodig is om compleet te zijn”, zegt Jack Vromans Chief Technology Officer van Anvil Industries dat enkele maanden geleden De Valk Machinefabriek heeft overgenomen, een van de exposanten op AM for Production. Tien jaar geleden vond Jack Vromans, toen nog directeur bij Rols Machineonderdelen, het te vroeg en deed daarom niet mee aan AddLab, het initiatief van Additive Industries. “Dan was je gaan pionieren.” Als maakbedrijf moet je echter altijd open staan voor nieuwe technologie; kijken of die opportuniteiten biedt. De omslag gebeurt nooit in één keer; additive manufacturing verschilt in dat opzicht niet van andere productietechnieken. Nu vindt hij het wel tijd om in AM-technologie te investeren. “We zien bedrijven overgaan van proberen naar echte business met additive manufacturing.”


Groeivooruitzichten blijven rooskleurig

De Nederlandse groep staat niet alleen in deze visie. Deze week presenteerde het Duitse AM-consultancybureau AMPower de nieuwste groeiprognoses voor de AM-markt. Op basis van veel insider gesprekken die ze gevoerd hebben, voorspellen zij een groei van 3D metaalprinten met jaarlijks 30% tot 2027 en het 3D printen met kunststoffen zal tot dan jaarlijks 13% groeien. Die markt is met € 6,5 miljard al meer dan twee keer zo groot als de metaalprintmarkt. AMPower heeft ook gekeken naar de sectoren waar additive manufacturing voet aan de grond heeft. De medische industrie is de belangrijkste sector, goed voor een marktaandeel van 15%. Automotive én Industrie zijn de tweede grootste afzetmarkt voor 3D printen.

De Valk Machinefabriek, nu onderdeel van Anvil Industries, is een van de voorlopers als het gaat om 3D metaalprinten voor de semicon industrie.

ASML wil méér 3D geprinte onderdelen

In Nederland is het onder meer ASML dat de supply chain pusht richting additive manufacturing. Meer dan 200 onderdelen voor ASML’s lithografiemachines zijn al 3D geprint, voornamelijk in metaal. Additive manufacturing heeft bij ASML de laatste jaren een snelle groei doorgemaakt, zegt Radu Donose, Competence Leader of Additive Manufacturing bij de chipmachinefabrikant. De prognose is een groei van minstens 10% in de komende jaren. En omdat ASML meer machines gaat bouwen, zal het totale aantal benodigde AM-componenten nog verder toenemen. “Additive manufacturing wordt voor ons een belangrijke technologie om de grenzen van de conventionele fabricagetechnieken te doorbreken”, zegt Radu Donose, die samen met Hessel Maalderink in een lezing op AM for Production ingaat op het thema kwaliteitsborging. ASML is echter niet de enige hightech OEM die 3D printen heeft omarmd. De voordelen zijn te evident om de technologie te negeren, meent Mathieu Pérennou, directeur Additive Manufacturing Solutions bij Hexagon MI en een van de sprekers op het event. “Ik zie geen belemmering meer. Het kan uitdagend zijn; vergeleken met conventionele processen is additive manufacturing nog steeds een leerproces: hoe maak ik het?”

De silo’s doorbreken

Zoals Materialise uit het eigen onderzoek concludeert domineert niet langer de vraag waarom zou ik gaan 3D printen maar veel meer de vraag hoe pak je dit aan en hoe integreer je AM in je bestaande workflow of supply chain? “In het leren het potentieel van additive manufacturing te ontdekken, ziet Pérennou de grootste stat-in-de-weg voor 3D printen. Hexagon MI heeft inmiddels voor elke stap in de AM-workflow software die de engineers, werkvoorbereiders en operators ondersteunen. “We moeten de silo’s in de keten doorbreken. De productiekosten van AM zijn meestal hoger, maar je moet de hele vergelijking maken.” Dat beaamt Stefan Rink, CEO van AM-Flow dat de productie in de 3D printfabriek op een slimme manier automatiseert en meedoet in Den Bosch. “Kijk naar de total cost of ownership”, zegt Rink. Hij weet echter dat inkopers vaak naar de kostprijs per product kijken. “Maar dan nemen ze niet de kosten mee van magazijnen vol met reserve onderdelen.” AM biedt de kans om te produceren wat nodig is, waar het nodig is. Duurzamer dus.

De keten moet meedoen

De waarde komt vaak elders in de keten bovendrijven. Precies wat Rein van der Mast zegt, onderzoeker bij Fontys en initiatiefnemer van IAMM dat het mkb ondersteunt bij de implementatie van 3D printen in metaal. “Om werkelijk een verandering te bewerkstelligen, moeten we laten zien waar 3D-printen valt in te zetten om allerhande actuele problemen het hoofd te bieden: de snelheid waarmee voorwerpen tot stand komen, de voorraden die ervan aangehouden worden, de risico’s die bij de productie ervan aan de orde zijn, de mate waarin variatie in series bestaat (zoals bij personalisatie), en de actualiteit van de gehanteerde bedrijfsmodellen.” Hij wijst erop dat de hele keten om moet om implementatie ervan tot een succes te maken: “Inkoper, verkoper, ontwerper, manager, noem maar op, iedereen moet meedoen!” De partners in IAMM presenteren zich op AM for Production met hun aanbod voor het mkb-maakbedrijf.

AM for Production komt dus op het juiste moment: 29 maart Brabanthallen in Den Bosch. Klik hier voor meer informatie

Lees ook over andere exposanten op de beurs:

Back to top button