Magazine

Parts on Demand ontwikkelt volledig zwart glasvezel versterkt PA11GF Black

Materiaal ontwikkeld voor toepassingen in de machinebouw

Parts on Demand lanceert tijdens AM for Production een nieuw, zelf ontwikkeld materiaal voor SLS-printtechnologie: door en door zwart glasvezel gevuld PA11GF Black. Hiermee komt het printservicebedrijf tegemoet aan een wens van veel machinebouwers.


Het Utrechtse bedrijf 3D print veel onderdelen voor de machinebouw en automotive industrie. 65 procent hiervan wordt na het 3D printen zwart gelakt of geïmpregneerd. “Er is dus veel behoefte aan zwarte onderdelen”, zegt Neil van Es, CEO van Parts on Demand. Het bedrijf print nogal wat slijtdelen voor in machines. Het deep dyen van de onderdelen – impregneren – heeft hier als nadeel dat zodra onderdelen slijten, het zwart vervaagt. Functioneel van geen betekenis, esthetisch minder mooi. Daarom is het team aan de slag gegaan met een door en door zwart materiaal te ontwikkelen, PA11GF Black. Omdat het zwarte pigment volledig gedispergeerd is in het PA11 poeder, treedt er geen vervaging meer op als de onderdelen slijten.

De onderdelen die we hiermee printen zijn nauwkeuriger en kennen een hogere detaillering

Neil van Es

Lees Solutions Magazine digitaal


Betere eigenschappen

Tegelijkertijd heeft het nieuwe PA11GF Black betere mechanische eigenschappen. Zo verdubbelt de tensile modulus bijna van 1800 naar 3500 MPa. Het materiaal is stijver, heeft goede eigenschappen qua chemische resistentie is slijtvaster. De 20 tot 30% vulling met glasvezels maakt het harder. “En door de glasvulling hebben we tijdens het 3D printen minder last van krimp. De onderdelen die we hiermee printen zijn nauwkeuriger en kennen een hogere detaillering. We printer er fijnere details mee dan standaard PA11 of PA12”, zo noemt Neil van Es nog enkele andere voordelen van het nieuwe materiaal. En omdat het door en door zwart is, kan de post processing stap worden overgeslagen. “De doorlooptijd is dus zeker een dag korter.” Meestal volstaat het om de onderdelen nog te stralen. Toepassingen ziet hij onder andere in de machinebouw, automotive en connectorenindustrie.

Zelf materialen ontwikkelen

Het team van Parts on Demand heeft het nieuwe materiaal zelf ontwikkeld en neemt ook de productie ervan in eigen hand. Neil van Es: “Onze kracht is dat we zoveel ervaring met SLS 3D printen hebben dat we niet alleen de materialen kunnen ontwikkelen maar ook de bijbehorende parameters.” Dat laatste is het moeilijke als je materialen met specifieke eigenschappen voor 3D printen ontwikkelt: de interactie van materiaal met de 3D printer. Door zelf het materiaal te produceren, op basis van een PA11 dat wordt ingekocht, maakt Parts on Demand zich minder afhankelijk van de grotere materiaallevenranciers. “Wij kunnen voor klanten ook kleinere volumes ontwikkelen als dat nodig is.”

Gelet op de 65% vraag naar zwarte onderdelen, verwacht Neil van Es met dit PA11GF Black in een behoefte van de markt te kunnen voldoen. Klanten krijgen er naast de mechanische eigenschappen en de zwarte kleur gratis duurzaamheid bij. “Daarom hebben we gekozen voor PA11, dat gemaakt is van olie van de Castorbonen. Een hernieuwbare grondstof.”

Parts on Demand lanceert PA11GF Black tijdens AM for Production (stand 149) en heeft op de beurs voor de bezoekers samples beschikbaar.

Back to top button