ManufacturersTechnology

Lastertec 12 SLM: dunwandig 3D printen dankzij kleine focusdiameter

Wie op Formnext onvoldoende de nieuwe ontwikkelingen bij DMG Mori heeft bekeken, krijgt een herkansing. Tijdens de huisshow in Pfronten demonstreert de machinebouwer de nieuwe Lasertec 12 SLM, voor dunwandig 3D printen met een hogere nauwkeuriger dan standaard in dit segment. Ook demonstreert men de nieuwe Optomet-software. Deze software vergemakkelijkt het programmeren en verbetert de oppervlaktekwaliteit en de repeteerbaarheid.

DMG Mori toont op huisshow Pfronten compleet AM-portfolio

Wie de nieuwe compacte Lasertec 12 SLM afdoet als een kleinere uitvoering van de SLM 30 metaalprinter, doet de machine van DMG Mori tekort. Een van de belangrijke innovaties is in het optiek te vinden. Hier wordt met een focusdiameter van 35 µm gewerkt. Het effect hiervan is een veel hogere resolutie, waardoor dunnere wanden 3D geprint kunnen worden. De fabrikant zelf geeft aan dat de focusdiameter  van 35 µm een vier keer zo hoge nauwkeurigheid is als de huidige standaard bij poederbed printers. De minimale laagdikte waarmee geprint wordt, is 20 µm. De machine is leverbaar met fiber laser van 200 W of 400W. Dankzij de tweede generatie rePlug poedermodule kan men binnen twee uur van materiaal wisselen, zonder risico op contaminatie.

dunwandig 3d printen

Het verschillen met of zonder de Optomet software de parameters optimaliseren.  De oppervlakteruwheid verbetert tot Ra 6 µm.

Optomet software versnelt en verbetert 3D metaalprinten

Een zeker zo interessante ontwikkeling is Optomet, het eerste resultaat van de samenwerking tussen DMG Mori en het Indiase Intech. Met deze software(voor de Lasertec 12 SLM)  wordt het ontwikkelen van nieuwe parameters voor een ander materiaal qua tijdinvestering teruggebracht tot enkele minuten. DMG Mori levert de 3D metaalprinters als volledig open machines. Klanten kunnen hun eigen poederleverancier zoeken en hebben toegang tot alle relevante parameters. Met name vanuit deze visie is de Optomet software een aantrekkelijke optie. Behalve dat de software de instellingen voor bepaalde poeders en toepassingen genereert aan de hand van een uitgebreide database, kunnen gebruikers ook zaken als laagdikte en materiaaleigenschappen mee aanpassen. Bij materiaaleigenschappen moet je denken aan hardheid, porositeit, elasticiteit. De database kan aangevuld worden met eigen materialen en parameters. Deze software verbetert daarnaast de printkwaliteit. In combinatie met de Optomet software 3D print de Lasertec 12 SLM oppervlakken met een Ra waarde van 6 µm, twee keer zo nauwkeurig als zonder deze software.

HEAT-calculation app

Op de DMG Mori 3D metaalprinters draait de software onder de Celosschil, die je eveneens terugvindt op de CNC-machines. Een van de apps voor de AM-machines is HEAT-calculation. Deze berekent de verspreiding van de warmte in het werkstuk. Als dit tot vervormingen leidt, worden parameters hiervoor automatisch aangepast.

Tijdens de huisshow toont DMG Mori ook 2e generatie van de grotere Lasertec 30 SLM. Dat doet de machinebouwer niet alleen als standalone machine, maar ook geïntegreerd in een totale procesketen met CNC-bewerkingscentra. De huisshow van DMG Mori Pfronten vindt dit jaar van 22 tot en met 26 januari plaats. Meer info hier.

Back to top button