3D print experts3D printmarkt

Velo3D oprichter en CEO Benny Buller treedt terug

Fabrikant houdt alle strategische opties open, ook fusie of verkoop

Velo3D CEO en oprichter Benny Buller is teruggetreden als de hoogst verantwoordelijke. De druk van de aandeelhouders, die hun investering bijna volledig hebben zien verdampen, is blijkbaar te groot geworden.


Maandag 18 december begint Brad Kreger als interim CEO. Hij is sinds een jaar Executive Vice President of Operations bij de Amerikaanse fabrikant van metaal AM-systemen. Hiervoor heeft hij onder andere bij Thermo Fisher Scientific gewerkt. Daarnaast is de Raad van Bestuur begonnen met een strategisch bedrijfsevaluatieproces om alternatieven te onderzoeken teneinde de aandeelhouderswaarde te maximaliseren.

Benny Buller, oprichter en tot afgelopen week CEO van Velo3D (foto Velo3D)


Beursbelofte niet waargemaakt

Ook Velo3D heeft de belofte van de beursgang, via een SPAC, niet waar kunnen maken. Zelfs het bericht begin december dat de Sapphire 3D printers gecertificeerd zijn voor het Amerikaanse ministerie van defensie en ze gekoppeld mogen worden aan het SIPPNet van de Amerikaanse defensie, heeft de beurskoers niet in de goede richting kunnen brengen. Dit jaar is de koers van de piek in februari ($3,54) in elkaar gezakt tot nog geen $0,55 enkele dagen geleden. De hoogste koers ooit was rond de $12. Dit betekent voor de Raad van Bestuur dat er een andere koers nodig is. Bij de presentatie van de 3e kwartaalresultaten kondigde het bedrijf nog een reorganisatie aan om te zorgen voor voldoende liquiditeiten om in 2024 winstgevend te worden. De directe uitgaven zouden met 40% gereduceerd worden. Eind van het 3d kwartaal (netto verlies $17,1 miljoen) had Velo3D nog $ 72 miljoen in contanten en investeringen op de balans.


Alle opties open, ook fusie of verkoop

Na het gebruikelijke dankwoord aan Benny Buller, die Velo3D negen jaar geleden startte, zegt Carl Bass, voorzitter van de Raad van Bestuur dat men denkt dat een verandering in de leiderschapspositie het beste is voor toekomstig succes van het bedrijf. Bass, de voormalige topman van Autodesk, leidt sinds vijf jaar de Raad van Bestuur van Velo3D. In de raad zit ook Adrian Keppler, de voormalige CEO van EOS. Komende tijd gaat Velo3D strategische alternatieven op een rij zetten. Alle opties liggen open, ook een mogelijke fusie of verkoop. Benny Buller blijft wel lid van de Raad van Bestuur van Velo3D.

Back to top button