Materials

Velo3D valideert nikkel superlegering van Haynes voor Sapphire AM-systeem

Eerste klant toeleverancier aan onder meer halfgeleiderindustrie

Velo3D heeft de nikkelgebaseerde superlegering Amperprint 0233 Haynes 282 gevalideerd voor de Sapphire 3D metaalprinters. Het poeder wordt geproduceerd door Höganäs en is ontwikkeld door Haynes International met eigenschappen als hoge treksterkte, thermische stabiliteit, goede lasbaarheid en verwerkbaarheid. De eerste klant die het gebruikt levert onder andere AM-delen aan de halfgeleiderindustrie.


Toepassingen voor Amperprint  0233 Haynes 282 zijn te vinden in thermisch belaste onderdelen in de ruimtevaartindustrie, gasturbines en andere toepassingen uit de energiesector. Denk concreet aan warmtewisselaars, nozzles, verbrandingskamers, raketmotoren et cetera. Deze superlegering is het 7e materiaal dat voor de Sapphire printerreeks is gevalideerd.

Hoog temperatuur toepassingen

Dat het poeder wordt gebruikt voor onderdelen in hoog temperatuur toepassingen heeft alles te maken met de eigenschappen van de superlegering. Het heeft een zeer hoge resistentie tegen crackvorming en kan ingezet worden in temperatuurbereiken die dicht tegen het smeltpunt van de legering aan liggen. Vanwege de goede lasbaarheid van Amperprint 0233 Hayes 282 leent het zich ook voor grotere samenstellingen, die in meerdere delen geprint worden. De componenten kunnen dan gelast worden tot één samenstelling. Velo3D is een van de eerste AM-bedrijven die het nieuwe poeder vrijgeven voor de AM-systemen van de Amerikaanse producent. Inmiddels zijn Hastelloy X, Inconel 718, Ti 6Ai-4V ook al gekwalificeerd voor het systeem, samen met nog verschillende andere materialen. “Het kwalificeren van nieuwe poedermetalen, zoals Amperprint 0233 Haynes 282, voor gebruik in onze end-to-end oplossing, breidt de mogelijkheden van onze additieve productietechnologie verder uit”, zegt Benny Buller, CEO en oprichter van Velo3D.

Höganäs produceert in licentie

De productie van het poeder gebeurt door Höganäs, dat hiervoor een licentie heeft van Haynes International. De eerste klant die het poeder gebruikt, is Duncan Machine Products (DMP) in Oklahoma, een Amerikaans precisiebedrijf (met ruim 60 medewerkers) dat wereldwijd actief is voor klanten uit de energie-, defensie-, energie- en halfgeleiderindustrie. De Velo3D Sapphire is het bij de Amerikaanse toeleverancier het enige metaal AM-systeem, naast een groot aantal CNC multitasking machines en draai- en freesbanken.

FOTO: het Sapphire AM-systeem bij DMP.

Back to top button