Technology

Velo3D verkoopt eerste Sapphire in Europa aan SBO Technology

Machinebouwer opent Europese vestiging in Augsburg

Het Amerikaanse Velo3D heeft niet alleen de eerste metaalprinter in Europa verkocht maar opent in Augsburg tevens een Europese vestiging. Het eerste systeem Sapphire AM-systeem in Europa is verkocht aan de Oostenrijkse contract manufacturer in de olie- en gasindustrie SBO Technology.


“Europa is een belangrijke markt voor de groei van Velo3D in de komende jaren”, zegt Benny Buller, oprichter en CEO van de Amerikaanse fabrikant van AM-systemen voor metaal. De vestiging in het Duitse Augsburg moet bijdragen aan een versnelling van de groei in Europa. Hij ziet Europa als een van de grootste markten voor hoogwaardige metalen onderdelen.

Oostenrijkse contract manufacturer koopt AM-systeem om nieuwe markten te betreden

Het Europese hoofdkantoor van Velo3D wordt ondergebracht in het Innovation Park in Augsburg.

Oostenrijkse SBO Technology eerste EU-klant

De eerste Europese klant is Schoeller-Bleckmann Oilfield (SBO) Technology, een toeleverancier aan de olie- en gasindustrie. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige metalen componenten. Voor de productie hiervan beschikt het over zo’n 450 CNC-machines wereldwijd. Daar wordt dus in het Sapphire AM-systeem aan toegevoegd. Hierop gaat SBO onderdelen in Inconel 718 produceren, onder andere voor de luchtvaartindustrie en andere sectoren.

AM om nieuwe markten open te breken

De Oostenrijkse contract manufacturer gaat namelijk de metaalprinttechnologie gebruiken om voet aan de grond te krijgen in nieuwe sectoren, laat Campbell Macpherson, SBO EVP of Advanced Manufacturing, weten. “Wij kunnen nieuwe klanten helpen metalen onderdelen te maken waarvan men vroeger dacht dat ze onmogelijk te maken waren.” SBO heeft de Amerikaanse machine uitgebreid getest bij de Amerikaanse dochter Knust-Goldwin LLC. Volgens Macpherson is hieruit naar voren gekomen dat de end-to-end AM-oplossing van Velo3D SBO in staat stelt complexe onderdelen te produceren zonder deze te hoeven designen voor AM. Daarmee denkt men de supply chain te kunnen verbeteren. Een van de voordelen  van de Sapphire is het supportfree printen, de metaalprinter heeft veel minder supportstructuren nodig dan andere AM-systemen.

Europese vestiging

Velo3D heeft inmiddels de Europese vestiging in gebruik genomen. Het European Teachnology Center is bedoeld als democentrum voor Europese klanten. Door hier zelf in de markt aanwezig te zijn, wil de machinebouwer de feedback uit de markt beter benutten. De vestiging is ondergebracht in het Innovation Park in Augsburg.

SBO Technology is deze week aanwezig op de stand van Velo3D op Formnext. Het Amerikaanse concern heeft deze week de 3e kwartaalcijfers bekend gemaakt. In het voorbije kwartaal zijn 6 machines verkocht; de orderboeken zijn inmiddels gevuld voor een waarde van $85 miljoen. De omzet kwam uit op $8,7 miljoen (tegenover $2,3 miljoen een jaar eerder). Door de recente beursgang heeft Velo3D $297 miljoen in kas.

Foto: enkele voorbeelden van additief vervaardigde producten bij SBO dochter Knust-Goldwin (foto: Knust-Goldwin)

Back to top button