3D printmarkt

KMWE start met SLM 500 AM-serieproductie voor ASML

In voorjaar wordt op BIC een SLM 500 in gebruik genomen

In het voorjaar van 2023 opent KMWE Precision een 3D printfabriek op de BIC. Hier komt een SLM 500 AM-systeem met 4 lasers te staan voor serieproductie van een onderdeel voor ASML.


Te weinig inbouwruimte voor andere techniek

Tijdens de Precisisbeurs was Rob van Loon, additive manufacturing engineer bij KMWE, een van de inleiders in de masterclass AM voor de precisie-industrie. Hij ging onder meer in op het onderdeel dat KMWE voor ASML heeft ontwikkeld om additief te produceren. Het gaat om de entry- en exitunit van het koelcircuit in de waferstage in de nieuwe generatie machines. De directe aanleiding om het onderdeel te 3D printen is dat de inbouwruimte zeer beperkt is. “We hoeven nu geen rekening te houden met de fatique krachten die wel kunnen optreden bij lassen”, legt Rob van Loon uit. Tegelijkertijd heeft hij het onderdeel kunnen optimaliseren voor de toevoer van het koelmiddel. In eerste instantie gaat het om series van enkele tientallen stuks, de verwachting is dat dit snel zal oplopen.

Rob van Loon gaf tijdens de Precisiebeurs een presentatie over additive manufacturing bij KMWE Precision.

Juiste formaat machine belangrijk

KMWE Precision wil de nieuwe SLM 500 inzetten voor serieproductie. Voor prototypes blijft het gebruik maken van de Metalfab van K3D Addfab. KMWE is een van de grondleggers van het AddLab cluster waar Additive Industries in de begintijd veel kennis en ervaring heeft geput. Volgens Rob van Loon heeft de keuze voor SLM Solutions niets te maken met onvrede over de Eindhovense machine. “We kiezen voor SLM Solutions omdat zij zowel kleinere als grotere machines bouwen. De juiste machine is mee bepalend voor een goede aanbieding qua seriegrootte en product.” De toeleverancier verwacht dat de vraag naar AM-onderdelen gaat toenemen en kiest daarom voor een partij die zowel grotere als kleinere machines levert. De SLM 500 heeft een bouwvolume van 500 x 280 x 365 mm.

AM afdeling gaat groeien

Edward Voncken, CEO van KMWE Group, zei een jaar geleden in een discussiebijeenkomst voor 3D Print magazine nog: “Ik ben blij als we over een jaar die eerste machine in serieproductie hebben.” Het wordt dus iets later dan een jaar, maar vaststaat dat KMWE op de BIC uitbreidt om een AM-afdeling te starten. De thermalspray activiteiten die nu nog op de oude locatie worden gedaan, verhuizen ook naar de nieuwe plek op de BIC. Naast 3D metaalprinten voor eigen klanten gaat de machine ook ingezet worden voor AM-werk voor derden.

Back to top button