Technology

Exaddon toont op Precisiebeurs µAM technologie voor micromanufacturing

Zwitsers bedrijf 3D print metalen objecten vanaf 1 µm

De Zwitserse fabrikant van precisie metaalprinters voor microcomponenten Exaddon presenteert de bijzondere µAM technologie voor het eerst in de Benelux op de Precisisbeurs. Het Ceres AM-systeem van Exaddon 3D print bij kamertemperatuur microstructuren van 1 tot 1000 µm.


De µAM technologie zoals de Zwitsers hebben ontwikkeld, is gebaseerd op elektrochemische materiaaldepositie. Het elektrochemisch AM-systeem voor metaal is ontwikkeld voor de productie van structuren in het submillimeter en submicrometer bereik.

Meerdere metalen zijn printbaar waaronder koper

Geen post processing nodig

De printnozzle, Iontip, wordt ondergedompeld in een elektrolysebad. Met perslucht wordt een vloeistof (enkele femtoliters per seconde), waarin metaalionen zitten, heel precies door een microkanaal in de iontip geperst. Als de vloeistof op het printoppervlak terecht komt, worden de opgeloste metaalionen middels elektrodepositie omgezet in vastemetaalatomen. Met deze atomen worden voxels opgebouwd die uiteindelijk de microstructuren vormen. Het volledige proces vindt plaats bij kamertemperatuur, wat op zich al bijzonder is. Mede hierdoor is geen post-processing nodig. De microstructuren zijn a het 3D printen direct geschikt voor in de toepassing. De machine werkt meteen real time procescontrole doordat de druk op de iontip optisch gemeten wordt en terug wordt gestuurd naar de besturing. Naast metaal kan Exaddon ook koper printen. Supportstructuren zijn niet nodig.

De scheve toren van Pisa, geprint in puur koper. De hoogte van de toren is 360 µm.

Nederlands tintje aan Zwitserse startup

Exaddon is een spin off van Cytosurge, op zich weer voortgekomen uit onderszoek aan ETH Zürich. In 2018 presenteerde Cytosurge de µ3D printer nog onder de naam FluidFM. De opening van de iontip van deze machine had een opening van 300 µm. Een jaar later zijn de 3D printactiviteiten verzelfstandigd. De FluidFM technologie wordt door Citosurge verder ontwikkeld voor de farmaceutische industrie en de onderzoekswereld; de metaalprinttechnologie wordt nu ontwikkeld en vermarkt door Exaddon. Deze technologie leent zich onder andere voor het 3D metaalprinten op halfgeleiders, maar ook voor het 3D printen van microscopische chirurgische instrumenten. Een andere toepassing is het 3D printen van micro elektromechanische systemen (MEMS). Er zijn inmiddels meerdere 3D printers verkocht aan met name universiteiten en onderzoeksinstellingen. CTO van de Zwitserse startup is overigens een Nederlander, Wabe Koelmans, die in 2011 gepromoveerd is aan de Universiteit Twente, waar hij eerder Electrical Engineering studeerde.

Lees het artikel uit 2018 over Cytosurge

De Precisiebeurs vindt op 16 en 17 november plaats in de Brabanthallen in ‘s Hertogenbosch. Op 16 november geeft Exaddon een presentatie.

Back to top button