postprocessing

Geautomatiseerde post-processing onmisbaar voor kosteneffectiever AM

Rapid.Tech 3D lanceert nieuw forum over post-processing en QA

Hoe verder additieve productie opschuift naar serieproductie, hoe belangrijker de processen na het eigenlijke 3D-printen worden. Dat stelt Daniel Hund, Marketing Manager van Rösler Oberflächentechnik GmbH. Hij leidt op Rapid.Tech 3D 2023 het forum Post-Processing and Quality Assurance.


Een van de sprekers op dit forum is Klaus Stadlmann. De Oostenrijker is de oprichter van Genera Printer in Wenen, fabrikant van industriële DLP 3D printers. Precies omdat hij een hekel heeft aan het dragen van handschoenen begon hij enkele jaren geleden na te denken over het DLP-printproces. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de huidige Genera DLP printers, waarin de printer en post-processing unit met elkaar verbonden zijn.

De Genera G2 en A2 DLP printers met de F2, de post-processing unit. Hiermee bouwt Genera Printers een geautomatiseerde productielijn voor DLP printen.

Volledig geautomatiseerde productie

Genera Printer bouwt de G2 en F2 als een compleet productiesysteem. Met een innovatief shuttlesysteem wordt de batch met de 3D geprinte producten automatisch verplaatst naar de F2 unit, de post-processing unit. Genera heeft hiermee een DLP-systeem ontwikkeld dat gemakkelijk te integreren is in een standaard productieomgeving en waarmee men de klok rond kan blijven 3D-printen. Klaus Stadlmann komt dit jaar naar Erfurt als spreker op het nieuwe Post-Processing & Quality Assurance trade forum. Zijn onderwerp is “AM-serieproductie doordenken – decentrale, volledig geautomatiseerde productie met Genera-systemen”.

Manarme concepten broodnodig

Dit Genera concept (in de Benelux verdeeld door Seido Systems) is eigenlijk precies wat veel bedrijven verwachten van additive manufacturing systemen: manarme productie rond de klok. “Hoe verder additieve productie opschuift naar serieproductie, hoe belangrijker de processen na het eigenlijke 3D-printen worden. Het handmatig verwijderen van steunstructuren of poederresten en de secundaire, meestal handmatige afwerking van de onderdelenoppervlakken kosten tijd en geld en gaan niet noodzakelijk gepaard met de beste werkomstandigheden. Geautomatiseerde oplossingen voor printen en nabewerking, inclusief inline testen, zijn tijdens het hele proces nodig om additive manufacturing kosteneffectiever te maken en ervoor te zorgen dat de componenten volledig functioneel en van reproduceerbare kwaliteit zijn”, zegt Daniel Hund van Rösler Oberflächentechnik. Hij is tijdens het congres voorzitter van het Post-Processing and Quality Assurance Forum dat over deze uitdaging en bestaande en toekomstige oplossingen gaat.

Overige sprekers

Prof. Dr. Christian Seidel van Fraunhofer IGCV zal een overzicht geven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van nabewerking en kwaliteitsbewaking. Daarin komt een breed scala aan technologieën en industrieën aan bod. Zijn verkenning van hoogtechnologische toepassingen, van printapparatuur tot medische technologie, zal de resultaten belichten die kunnen worden bereikt door additieve productie te combineren met compatibele technologie voor nabewerking of procesbewaking.Tom Eggers, promovendus bij Volkswagen, zal de toepassing van een technologie voor het volgen van materiaal op een polyamide 12-sintermateriaal bij selectief lasersinteren presenteren. Florian Künne, General Manager voor de Duitstalige en Aziatische regio’s bij het Amerikaanse bedrijf Post Process, zal spreken over geautomatiseerde oplossingen voor nabewerking in AM. Brian Crotty, Business Development Manager bij rpm rapid product manufacturing in Helmstedt zal aan de hand van een fietscomputerhouder laten zien hoe het bedrijf seriematige toepassingen voor eindgebruikers op de markt brengt. Peter Finger, Project Manager AM bij Oerlikon AM Europe, zal de uitdagingen en successen bespreken bij de nabewerking van grote RF-antennedelen.

Rapid.Tech3D vindt van 9 – 11 mei plaats in Messe Erfurt. Meer informatie over het uitgebreide AM-congres en de beurs vind je hier.

FOTO: het shuttlesysteem van Genera dat het DLP printproces automatiseert. (Flo Moshammer (c) GENERA Printer GmbH)

Back to top button