Technology

Miljoeneninvestering versnelt uitrol Cold Metal Fusion metaalprinten

Headmade Materials haalt geld op bij investeerders en Europees innovatiefonds

Dankzij investeerders die € 2,5 miljoen op tafel leggen en € 5,8 miljoen financiering door de Innovation Council van de Europese Unie, kan feedstock producent Headmade Materials de productiecapaciteit flink uitbreiden. Ook kan het Duitse bedrijf internationale klanten sneller toegang geven tot de materialen voor Cold Metal Fusion. De metaal feedstock van Headmade Materials kan gebruikt worden op een SLS-printer voor kunststoffen, Metal SLS.


Headmade Materials is een startup in de AM industrie met een aantal klinkende namen in de wereld van poedermetallurgie als klant. Plansee, eeen van de grootste producenten van hardmetaal en MIMplus gebruiken de Metal SLS technologie al.

Metaalprinten met SLS-printer bij lage temperatuur

Bindermateriaal smelten bij 80 graden C

Cold Metal Fusion, de naam die Headmade Materials zelf bezigt, gebruikt SLS printtechnologie voor polymeren en zet dan het eigen feedstockmateriaal in, metaalpoeder omgeven met een bindmiddel. Het bijzondere aan het proces is dat het bindermateriaal al bij 80 graden C gesmolten wordt. Omdat er weinig energie in het materiaal komt, kan overtollig feedstock hergebruikt worden. Cold Metal Fusion vergt geen supportstructuur. Na het printen wordt net als bij Metal Injection Moulding het bindmiddel uitgewassen (in een oplosmiddel dat hergebruikt wordt), waarna het metalen onderdeel tijdens het sinteren de definitieve eigenschappen krijgt.

Succesvolle projecten

“Wij volgen  Headmade Materials al geruime tijd en zijn onder de indruk van de ontwikkeling van het bedrijf in de afgelopen jaren. Het grote aantal toepassingen van de technologie en de succesvolle projecten die het team van Christian Fischer en Christian Staudigel hebben gerealiseerd, spreken voor zich”, zegt Arno Held, Managing Director van AM Ventures. Het investeringsfonds voor de AM industrie heeft de serie A financieringsronde als lead investor geleid. De bestaande aandeelhouder, btov Industrial Technologies Fund (meer dan € 100 miljoen belegd vermogen), heeft opnieuw in het bedrijf geïnvesteerd. Voor Arno Held is dat een belangrijk signaal geweest.  

Investeringen geven bedrijf extra impuls

De ruim € 8 miljoen die Headmade Materials nu ophaalt, geven een extra impuls aan het bedrijf. “Met de extra ondersteuning kunnen we de transformatie van 3D metaalprinten in volume productie versnellen”, zegt Christian Staudigel, CEO en co-founder. “En samen met klanten kunnen we talrijke applicaties naar de markt brengen.” Zo wil men sneller internationale markten opgaan en ook nieuwe legeringen ontwikkelen. Metal SLS is bedoeld voor series vanaf 1000 tot meer dan 100.000 stuks, een toepassing waar 3D metaalprinten tot nog toe niet de meest ideale oplossing is. Headmade Materials heeft inmiddels 5 legeringen ontwikkeld, waaronder Wolfraam en twee titaanlegeringen.

Back to top button