Applications

ABB Turbocharging start on-demand productie met MetalFab1

Zwitsers bedrijf digitaliseert beheer en productie vervangingsonderdelen

ABB Turbocharging gaat spare parts voor de turboladers van diesel- en gasmotoren on-demand produceren op de MetalFab1 van Additive Industries. ABB heeft wereldwijd zo’n 200.000 turboladers geïnstalleerd in zowel scheepsmotoren alsook in noodaggregaten en andere toepassingen.


Additive Industries heeft de investering door het Zwitserse concern bekend gemaakt. Daarmee zet opnieuw een grote OEM’er een stap in het digitaliseren van de business rond vervangingsonderdelen. De voorraad aan onderdelen voor de motoren kan hierdoor drastisch worden verlaagd.

3D metaalprinten moet gieten vervangem

De turboladers voor motoren van 500 kW tot 80+ MW die ABB Turbocharging bouwt, zijn er in tal van uitvoeringen. Toepassingen zijn te vinden in zowel schepen, locomotieven, energiecentrales en nog meer. De variatie aan motoren leidt vanzelfsprekend tot duizenden verschillende reserve onderdelen voor de turboladers. Omdat dit gietdelen zijn, is de doorlooptijd in de productie tot wel negen weken. Dit dwingt het concern om grote voorraden aan te houden. Door de onderdelen on-demand op de MetalFab1 te produceren, wil ABB de productietijd terugbrengen tot een week.  Hierdoor kan de voorraad vervangingsonderdelen significant worden verkleind.

Met 200.000 turboladers die ABB jaarlijks onderhoudt, is het potentieel voor Additive Industries immens

Proces optimaliseren

“In Additive Industries hebben we een partner gevonden die niet alleen begrijpt wat er nodig is voor 3D metaalprinten in een industriële omgeving, maar die ook onze passie voor digitale technologieën deelt. Daarmee verbeteren we de service aan klanten voortdurend”, zegt Egon Seegers, General Manager Service  Onderdelen van ABB Turbocharging. Het Zwitserse en Nederlandse bedrijf gaan gezamenlijk het proces verder optimaliseren om het huidige gietproces te vervangen door onderdelen te produceren in een digitale omgeving.

Egon Seegers van ABB Turbocharging bij de MetalFab1.

Marktleider

De Nederlandse fabrikant van industriële AM-systemen voegt met deze samenwerking een nieuwe marktleider toe aan de sterk gefocuste klantenlijst, zegt Ian Howe, CEO van Additive Industries. Het potentieel voor de Nederlanders is groot. ABB voert jaarlijks onderhoud uit aan meer dan 200.000 turboladers over de hele wereld. “De potentiële vraag voor on-demand 3D printen van reserve onderdelen is immens”, voegt Mark Massey, CCO bij Additive Industries, toe.

Back to top button