ApplicationsTechnology

Additive Industries en Makino tonen productieconcept voor precisie AM

Matrijs voor golfbal geprint en nabewerkt voor precisie

“In de constructiefase van het AM product moet je niet alleen naar het printproces kijken maar ook naar de opname voor machinaal nabewerken. Daarom spreken wij in plaats van over design for AM liever over design for AM and postprocessing.” Met deze quote geeft Udo Burggraf van Additive Industries precies weer waarom samenwerking tussen experts op het vlak van additieve en subtractieve technologie bij precisie AM nodig is.


Udo Bruggraf, sinds enkele maanden Global Key Accounts Director van Additive Industries, deed zijn uitspraak tijdens het Die & Mould Forum bij Makino Europe, het Europese hoofkantoor van de Japanse machinebouwer, Sinds anderhalf jaar werken de twee bedrijven samen aan de integratie van de beide technieken in één proces, vergaand geautomatiseerd. Tijdens het online Forum hebben ze de eerste resultaten gedemonstreerd: een complete workflow voor precisie AM componenten, in dit geval de matrijs voor een golfbal.

De op de MetalFab G2 geprinte matrijzen worden door Makino met draadvonken losgesneden Makino heeft hiervoor technologie ontwikkeld die met dikkere draad snijdt voor een hogere productiviteit.

in Aken en Singapore

Makino investeert momenteel volop in additive manufacturing, zo liet Hans Kunen, op concernniveau verantwoordelijk voor AM, zien tijdens het Duitstalige online forum. Op de campus in Aken heeft de machinebouwer het ICC AM ondergebracht in het gebouw van het Photonics cluster. Hier werken vijf medewerkers samen met de kennisinstellingen aan AM-technologie met een laag TRL-niveau, tot maximaal 6. Verder doorontwikkelde technologie wordt overgedaan aan het AM Center in Singapore, waar Makino inmiddels een team van 20 medewerkers heeft die zich met additive manufacturing bezighouden. Dit centrum is gevestigd vlakbij de locatie waar Additive Industries het kantoor voor de Aziatische markt heeft.

Productiestappen golfbal matrijs

In de online demonstratie die Makino aan het eind van het forum gaf, demonstreerde het hoe de matrijs voor de golfbal, geprint op de MetalFabG2, geautomatiseerd wordt nabewerkt in de Makino cel tot een vormnauwkeurigheid beter dan 8 µm en een Ra waarde van 50 nanometer door te frezen op een Makino D200Z. Het is zelfs haalbaar tot een oppervlaktekwaliteit van 18 nanometer te komen als het onderdeel in de 5-assige machine 19 uur lang gepolijst wordt. Precisie AM.

Meer over het Die & Mould Forum kun je lezen op Made-in-Europe Op 24 februari gaat het Engelstalige online webinar door.

Back to top button