Technology

Additive Industries presenteert tweede generatie MetalFabG2

Safran Group investeert in Nederlands AM systeem

Additive Industries pakt op Formnext uit onder andere de tweede generatie van AM systeem voor metaal, de MetalFabG2. Het nieuwe AM systeem uit Eindhoven is  op zo’n 150 punten verbeterd en verdubbelt de productiviteit. Tegelijkertijd kondigt de Nederlandse machinebouwer aan dat Safran Group met succes de MetalFab 1 heeft gekozen voor de productie van onderdelen voor lucht- en ruimtevaart en defensie.


De MetalFabG2 wordt leverbaar in drie uitvoeringen: Core, Automation en Continuous Production. Het systeem is onder andere klaar voor de integratie van Sigma Labs PrintRite 3D, het monitoringssysteem dat ontwikkeld is om in de machine al de kwaliteit van de onderdelen die geproduceerd worden te borgen. PrintRite 3D bewaakt het smeltbad realtime en kan daarmee kwaliteitsanalyses achteraf vermijden of drastisch reduceren. De integratie van het systeem is met name interessant bij de productie van grote componenten, die vaak dagenlange bouwtijden hebben.

2e generatie AM systeem op 150 punten verbeterd

De MetalFab2 beleeft zijn première op de beurs in Frankfurt.

Automatische kalibratie

De tweede generatie van de Eindhovense metaalprinter is op zo’n 150 punten verbeterd ten opzichte van de eerste generatie. Zo is er nu een automatisch kalibratie van de lasers mogelijk. Een handmatige validatie van een multilaser systeem kan tot wel een dag tijd in beslag nemen. Nu wordt dit automatisch gedaan in minder dan een uur. Ook is de gasflow in de bouwkamer geoptimaliseerd, zijn de proces parameters geupdate en kan de machine automatisch de straalkwaliteit meten. Ook de warmtehuishouding is verder verbeterd.

Nieuwste buildprocessor Materialise

Additive Industries past in de machine de update van de buildprocessor van Materialise toe, V2.6. Deze is in staat om grotere databestanden te slicen en met dubbele snelheid te verwerken. Ook is deze versie geschikt voor het gebruik van e-Stage support. Met deze software worden de noodzakelijke supportstructuren automatisch gegenereerd.

Safran Group koopt MetalFab1

Aerospace toeleverancier Safran Group heeft geïnvesteerd in een MetalFab en zet deze in voor de productie van onder andere onderdelen voor lucht- en ruimtevaart en defensie. Het Nederlandse AM systeem staat op de Safran Additive Manufacturing Campus. Het Franse concern is de grootste gebruiker van AM systemen in de Europese markt voor luchtvaartonderdelen. De keuze is op de MetalFab1 gevallen vanwege de productiviteitwinst die Safran behaalt, de kwaliteit van de onderdelen die van de machine afkomen en veilige bediening. De MetalFab1 staat sinds afgelopen zomer op de campus. De luchtvaartgroep heeft na een uitgebreide testperiode nu besloten verder te gaan met de MetalFab1.

Back to top button