Technology

Admatec: primeur grotere Admaflex 300; print puur koper

Het Nederlandse Admatec toont op Formnext voor het eerst het nieuwe model uit de Admaflex-reeks 3D printers, de Admaflex 300. De nieuwe machine heeft een groter bouwvolume, 200 bij 200 bij 300 mm. Naast technisch keramiek print Admatec ook metaal met de 3D printers, waaronder puur koper.

 

Loran Mak, salesmanager bij Admatec, gunde afgelopen week de bezoekers van de Precisiebeurs in Veldhoven het nieuws van de grotere 3D printer, die vandaag op Formnext pas echt in première gaat. In feite is de DLP-technologie dezelfde gebleven, afgezien van verbeteringen die continu worden aangebracht. Het grotere bouwvolume komt er volgens Mak omdat de klanten hier naar vragen. “Op de nieuwe machine haal je in dezelfde tijd een vier keer zo hoge productie.” En daar gaat het klanten die de technologie inzetten voor productiedoeleinden om.

Technisch keramiek en metalen

De Admaflex printtechnologie is inmiddels niet alleen voor technisch keramiek geschikt, maar ook voor metaal. Omdat de belichting met een projector gebeurt (DLP) en niet met een laser, kan men onder andere relatief eenvoudig zuiver koper printen. Op de Precisiebeurs toonde de Nederlandse fabrikant hier enkele voorbeelden van. Loran Mak wees verder op de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid van de techniek, omdat niet met losse poeders wordt gewerkt. De producten worden na het printen gesinterd, wat voor isotrope eigenschappen en een nagenoeg volledige dichtheid zorgt. De printtijd bedraagt 12 seconden per laag.

Enkele klanten uit de fijngietindustrie zetten de Admaflex printers in voor het printen van modellen die gebruikt worden om gietmallen mee te maken.

Fijngietindustrie

Dat laatste maakt de Admaflex printtechnologie aantrekkelijk voor fijngietbedrijven, aldus Mak. Bij prototypes en enkelstuks wordt steeds vaker de vorm geprint van keramiek om daarmee de uiteindelijke gietmal te maken. “Klanten zeggen dat ze daarmee een sneller en goedkoper proces hebben.” De goede oppervlaktekwaliteit waarmee geprint wordt, sluit goed aan op de hoogwaardige kwaliteit van het fijngietwerk.

De nieuwe Admaflex 300.

Vision systemeem voor kwaliteitsbewaking

Admatec heeft onlangs een visionsysteem ontwikkeld, gebaseerd op twee camera’s. Hiermee kan men het printproces laagsgewijs monitoren. De gebruiker kan een print tijdelijk stoppen om aan de hand van de beelden te controleren of de printjob moet worden afgebroken of kan doorgaan. In 2020 brengt het bedrijf een eigen sinteroven op de markt, afgestemd op de Admaflex 3D printers.

Formnext duurt tot en met 22 november

Back to top button