3D printmarkt

Ceramic AM snelst groeiende nichemarkt in de AM-industrie

Onderzoekers 3dpbm Research voorspellen groei tot $3,4 miljard in 2030

In de AM-industrie is 3D printen met keramiek een nichemarkt. Komende jaren is het wel een van de snelst groeiende AM-markten. Die conclusie trekken marktanalisten van 3dpbm Research. Zij verwachten dat de markt voor additive manufacturing met keramische materialen gaat groeien van $154 miljoen vorig jaar naar $3,4 miljard in 2030.


De onderzoeken hebben hierbij zowel naar de bedrijven die met traditionele keramische materialen printen, zoals de zandprinters voor de gietindustrie, als de bedrijven die technisch keramiek gebruiken, bijvoorbeeld het Nederlands Admatec.

Van de 96 spelers in de nichemarkt is slechts een handvol wereldwijd actief

3D Delta Week
Het Nederlandse VormVrij is een van de bedrijven actief in het 3D printen met keramische materialen.

Ook partijen uit Nederland

In totaliteit hebben de onderzoekers 96 bedrijven geïdentificeerd die in additive manufacturing met keramische materialen hebben geïnvesteerd. Bekende namen zijn naast Lithoz, Prodways, Xjet en ExOne en EnvisionTec (de laatste twee zijn thans eigendom van Desktop Metal). Maar er zijn ook heel wat minder bekende spelers in deze sector, zoals het Nederlandse Vormvrij dat de samenstellers van het rapport wel hebben meegenomen.

SLA schaalt op naar grotere en productievere systemen

Een van de eerste conclusies in het rapport is dat slechts een handvol van deze bedrijven is uitgegroeid tot een speler die wereldwijd actief is. Een tweede conclusie in het rapport is dat de meeste binder jetting als AM-technologie gebruiken. Er tekent zich echter een nieuwe trend af, namelijk stereolithografie als printtechnologie voor technisch keramiek. Deze AM-techniek ontwikkelt zich in de richting van grotere en meer productieve AM-systemen. Lithoz en 3DCeram zijn in deze technologie de martkleiders, zeggen de onderzoekers.

Print services wordt de grootste moneymaker

De markt voor additive manufacturing met keramiek gaat dus gemiddeld zo’n 36,5% per jaar groeien in de rest van dit decennium. Het merendeel van de $3,4 miljard dollar zal tegen 2030 besteed worden aan de services. 3D printen voor derden levert tegen die tijd meer omzet op dan het verkopen van de hardware, wat nu nog voor de meeste omzet zorgt.

Het rapport Ceramic AM schetst een compleet overzicht van deze AM-markt en de groei die komende jaren verwacht wordt.

Het rapport van 3dpbm Research schetst niet alleen een overzicht van de spelers in deze AM-markt en de groeiontwikkeling, maar ook kansen voor nieuwkomers. Voor bedrijven die naar de technologie kijken, biedt het rapport een overzicht van de state-of-the-art AM-technologieën voor keramiek, de beschikbare materialen en de diensten. Hier kun je het rapport Ceramic AM kopen.

Admatec

FOTO: Het van oorsprong Nederlandse Admatec is een van weinige spelers in de Ceramic AM markt die wel wereldwijd actief is.

Back to top button