Top story

Benelux heeft potentie top3 positie hotspot digital manufacturing

3D Delta Week maakt waardeketen zichtbaar voor buitenlandse partijen

De Benelux heeft serieus de potentie om een top 3 hotspot te worden voor 3D digital manufacturing. Dan moeten de vele kleinere en grotere spelers wel de potentie die de regio biedt, zichtbaar maken. Daarvoor is de 3D Delta Week een brand. Benut dit, zo riep Rubben Fokkema, projectmanager bij Brainport Development, op tijdens de kick-off van 3D Delta Week.

Nog minder dan zes maanden te gaan en de eerste editie van 3D Delta Week is een feit. De vier initiatiefnemers van het Benelux event in de eerste week van december hebben hun plannen zowel internationaal als nationaal gepresenteerd en toegelicht.

Internationale bezoekers worden actief uitgenodigd voor 3D Delta Week in december

Benelux ecosysteem

Van 6 tot en met 10 december presenteert het ecosysteem 3D digital manufacturing in de Benelux zich met tal van evenementen, uiteenlopend van een R&D dag, een model based definition event, RapidPro, hackathons en netwerkbijeenkomsten tot hopelijk tal van activiteiten van individuele bedrijven. Onderliggend doel is de hele waardeketen bijeen te brengen en internationaal sterk op de kaart te zetten. “Wij zien veel potentieel voor de regio in dit thema”, aldus de projectmanager internationalisering.

Succes Dutch Design Week als voorbeeld

Brainport Development, Mikrocentrum, Flam3D en Jakajima zijn de initiatiefnemers. Zij hebben de ambitie de 3D Delta Week uit te bouwen tot een internationaal succes à la de Dutch Design Week, waarin alle evenementen samen inmiddels zo’n 350.000 bezoekers uit de hele wereld trekken. “We doen dit omdat het geheel meer is dan de som van de delen”, aldus Pieter Hermans van Jakajima. Daarmee is de 3D Delta Week juist interessant voor de vele kleinere spelers in de wereld van digital manufacturing, die zelf over onvoldoende marketingcapaciteit beschikken. Onder de paraplu van het event krijgen ze een podium dat veel groter is dan ze in hun eentje kunnen bouwen.

De kraamkamer van de industrie

Het thema gaat verder dan alleen 3D printen, hoewel dit tijdens de kick-off veel aandacht kreeg. “ Het gaat om 3D digital manufacturing”, aldus Pieter Hermans. En op dat vlak zijn de Lage Landen wel een regio waarin veel gebeurt, zowel op het vlak van onderzoek, technologieontwikkeling als applicatie-ontwikkeling. “Als je echt in de kraamkamer wilt kijken, kom dan naar de 3D Delta Week”, aldus Jaco Saurwalt, COO Admatec Europe, die aanwezig was tijdens de fysieke kick-off bij het Mikrocentrum. Het evenement zet zich dan ook niet af tegen bijvoorbeeld Formnext, maar richt zich juist op de internationale presentatie van de hele waardeketen, met als doel op termijn buitenlandse investeerders te trekken omdat hier het juiste ecosysteem beschikbaar is voor de ontwikkeling en toepassing van 3D digital manufacturing.

Samen met platform groter maken

“Er is momenteel teveel versnippering en iedereen vindt het wiel opnieuw uit. Daarom is dit een goed initiatief dat we ondersteunen. We moeten elkaar helpen, want er is voor iedereen plek op dit platform dat als we samenwerken alleen maar groter kan worden”, zo zegt Daniël Hoogstraate, accountantmanager van Materialise in Nederland. De Vlaamse AM-speler is samen met Design8 hoofdsponsor van de 3D Delta Week. Hij vindt het evenement aansluiten bij de ambities van Materialise om additive manufacturing in Nederland naar de fase van volwassenheid te brengen. Er zijn overigens nog twee posities als hoofdsponsor voor het event beschikbaar.

Uiteindelijk gaat het erom dat we in de Lage Landen een competitieve economie creëren doordat we innovatieve 3D tools bij het MKB krijgen

Deze activiteiten gaan zeker al door

Een aantal activiteiten tijdens de 3D Delta Week staat al vast. Zo organiseert Flam3D op 6 december een R&D Day, waarop kennisinstellingen kunnen pitchen en netwerken. Kris Binon, directeur Flam3D: “Deze dag is vraaggestuurd. Vaak weten instellingen niet wat de andere doen. Wij geven ze de kans te pitchen, waarbij de vragende partijen in de zaal zitten.” Er kan dan direct genetwerkt worden tussen partijen die aansluiten. Jakajima organiseert 7 december de conferentie 3D Printed Electronics (in hybridevorm) en 8 ben 9 december organiseert Mikrocentrum op de Brainport Industries Campus de nieuwe editie van RapidPro. “We organiseren er een hackathon en samen met de Metaalunie lezingen, er komen masterclasses en live demo’s”, aldus Charlotte de Jong, manager Vakbeurzen en Congressen bij het Mikrocentrum. En zo staan er al meerdere activiteiten op het programma.

Sluit je aan en gebruik de kracht van het geheel

Kris Binon, roept bedrijven en kennisinstellingen eveneens op zelf met ideeën voor activiteiten te komen, die onder de paraplu van de 3D Delta Week gehangen kunnen worden. Voor event partners is de instapdrempel laag (€300 voor een gratis evenement, €500 voor een betaald) waarbij de initiatiefnemers de eventpartners op alle mogelijke manieren ondersteunen bij zowel de marketing als de organisatie. “Uiteindelijk gaat het erom dat we in de Lage Landen een competitieve economie creëren doordat we innovatieve 3D tools bij het MKB krijgen. We zoeken echt de believers, mensen die dit idee samen sterker willen maken.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden om je event of activiteit onder het merk 3D Delta Week te organiseren, kun je contact opnemen met Kris Binon van Flam3D of een van de andere initiatiefnemers.

FOTO: de vier initiatiefnemers van links naar rechts Charlotte de Jong, Pieter Hermans, Kris Binon en Ruben Fokkema. De internationale kick-off – online – is door 35 deelnemers gevolgd.

Back to top button