MaterialsTechnology

DSM en JuggerBot 3D starten programma Fused Granulate Fabrication

DSM gaat samen met het Amerikaanse JuggerBot 3D hoogwaardige materialen voor industriële toepassingen testen en ontwikkelen. JuggerBot 3D ontwikkelt extrusietechnologie om niet met filament maar rechtstreeks met granulaat te printen en presenteert in april de nieuwe P3-44 FGF 3D printer. Deze print 200 keer sneller dan de gangbare 3D printers.

De nieuwste 3D printer van JuggerBot 3D, de P3-44. is speciaal ontwikkeld om technische kunststoffen, zoals DSM’s glasvezelversterkte Arnite AM8527, te verwerken. Bij de ontwikkeling van deze machine heeft het bedrijf gebruik gemaakt van de kennis die DSM heeft opgebouwd rond extrusie printtechnologie. 

Nieuwste JuggerBot 3D printer geschikt om DSM’s glasvezelversterkt Arnite granulaat te printen

Tot 50% vulstof verhouding

Met vulstof verhoudingen tot 50% kunnen kunststof granulaten sneller voldoen aan de prestatie-eisen voor hoogwaardige industriële producten, terwijl ze niet gebonden zijn aan de beperkingen van sommige andere 3D-printtechnologieën. Beide bedrijven willen het potentieel dat dit biedt, verder verkennen en ontwikkelen. De JuggerBot P3-44 heeft een bouwvolume van ongeveer 90 bij 120 bij 120 cm en 3D print 200 keer sneller dan FFF printers. DSM is een van de eerste partners die de P3-44-printer van JuggerBot 3D heeft gekocht voor verdere ontwikkeling. 

Opschalen additive manufacturing

Hugo da Silva, VP Additive Manufacturing bij DSM zegt over de samenwerking: “De behoefte om grote toepassingen te produceren met 3DF printen is evident. Door samen te werken met innovatieve printerfabrikanten zoals JuggerBot 3D kunnen we materiaaloplossingen creëren terwijl we er tegelijkertijd voor zorgen dat maakbedrijven toegang hebben tot betrouwbare machines.”

De nieuwe machine van JuggerBot 3D die in april officieel gelanceerd wordt (foto JuggerBot 3D).

Tot 200 keer sneller 3D printen

Volgens Dan Fernback, co-founder van JuggerBot 3D, is de P3-44 dé 3D printer die de industrie in staat stelt om additive manufacturing op te schalen en een veelvoud aan industriële kunststof productiematerialen aan te boren. “Met Fused Granulate Fabrication pakken we de grootste barrières voor de acceptatie van 3D printen als productietechnologie aan. We zijn blij dat we onze proces expertise verder kunnen afstemmen op de materiaalexpertise van DSM en dat we kunnen fungeren als het go-to team voor bedrijven die 3D printen naar een hoger niveau willen tillen”. De start-up heeft onder andere samengewerkt met Rockwell Automation voor de ontwikkeling van de elektro-mechanische architectuur van de 3D printer. Daarnaast heeft het een eigen extruder schroef ontwikkeld. Daarmee kan men materialen die tot 50% gevuld zijn plastificeren om ze daarna te printen. De extruders zijn verwisselbaar en in twee uitvoeringen beschikbaar. Het printbed en de nozzles worden automatisch gekalibreerd.

DSM en JuggerBot 3D hebben een ontwikkelingsprogramma opgezet voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in FGF-printen. JuggerBot 3D is een van de Amerikaanse AM-start-ups in Youngstown.

Back to top button