3D printmarktTechnology

Met Titan Robotics zoekt 3D Systems nieuwe toepassingen grootformaat AM

Overname unieke hybride technologie: granulaat en filament extruders en freesspindel

Met de overname van Titan Robotics stapt 3D Systems in een voor het concern nieuwe markt. Namelijk die van grootformaat FGP en filament printen. Titan Robotics heeft eind vorig jaar een nieuw systeem geïntroduceerd dat 3D printen van kunststof onderdelen combineert met CNC frezen. Dit Atlas HS systeem is mede bedoeld voor het printen van mallen en gietkernen, naast opspanmiddelen en eindproducten.


Titan Robotics neemt een bijzondere positie in de AM-industrie in doordat zowel etruders voor granulaat als filament heeft ontwikkeld en in één machine combineert. Wordt filament als materiaal geprint, dan verwerkt de extruder maximaal 900 gram per uur. Gebruikt men granulaat, dat aanzienlijk goedkoper is dan filament, print de extruder elk uur tot maximaal ruim 13 kilo. Beide koppen zitten op dezelfde gantry en kunnen dus afwisselend worden ingezet voor de productie van één werkstuk. Het maximale bouwvolume is 106 bij 106 bij 112 mm hoog (voor printen, frezen is iets kleiner in Y- en Z-richting).

Versnelling adoptie industrieel 3D printen door overname Titan Robotics

Een voorbeeld van de technologie: samen met Infinite Material Solutions wordt zowel wateroplosbaar supportmateriaal als gevuld PEI of PEKK geprint in één werkstuk.

Twee of drie koppen configuratie

De Atlas HS configuratie bestaat uit twee of drie koppen op dezelfde gantry: ofwel een pellet extruder met een freesspindel of een pallet extruder, een spindel en een filament extruder of twee keer een granulaat extruder gecombineerd met een freesspindel. De freesspindel laat een 3-assige bewerking van de 3D geprinte werkstukken toe. Standaard wordt de machine geleverd met een 6-voudige gereedschapwisselaar. Het gaat hier om een open systeem, waarvoor de gebruiker zelf de materialen kan kiezen en zijn eigen settings kan ontwikkelen. “Met de toevoeging van de unieke extrusietechnologie van Titan Robotics, zullen we in staat zijn om te voldoen aan de behoefte van onze klanten aan grote bouwvolumes, superieure prestaties en verbeterde productiviteit tegen een aanzienlijk lagere kostprijs”, zo zegt Jeffrey Graves, CEO van 3D Systems over de overname, de tweede in een week tijd. Hij verwacht dat de open architectuur van de printer, waardoor een breed gamma aan polymeren beschikbaar is, de adoptiegraad van industrieel 3D printen zal versnellen. Omdat de bouwkamer verwarmd is en de extruder tot 400 graden kan gaan, kunnen materialen als PEEK en PEKK worden geprint. Ook vezelversterkte kunststoffen kunnen geprint worden.

Uiteenlopende toepassingen

3D Systems wil met deze technologie nieuwe toepassingen aanspreken in uiteenlopende industrieën, van luchtvaart en defensie tot gieterijen, producenten van consumentenproducten en de algemene maakindustrie. Door de overname kan Titan Robotics de printtechnologie sneller wereldwijd gaan aanbieden dan wanneer men deze uitrol op eigen kracht had moeten doen. “We zijn enthousiast over de synergiën die deze overname mogelijk zal maken om de adoptie van industriële 3D-printing uit te breiden in een breed scala van productie-industrieën” zegt  Rahul Kasat, CEO van Titan Additive LLC, zoals het bedrijf achter Titan Robotics officieel heet. Hij denkt dat pelletgebaseerde extrusie en hybride productiesystemen de nieuwe standaarden worden voor productietoepassingen.

Back to top button