Technology

Weber Maschinenfabrik neemt belang in Colossus Printers: Think Big

De Duitse machinebouwer Hans Weber Maschinenfabrik neemt een belang van 30 procent in de Belgische 3D printerfabrikant Colossus Printers. Beide bedrijven gaan een strategische samenwerking aan met als doel het grootformaat 3D printen met kunststof granulaat door te ontwikkelen en breder te verspreiden. Think Big is hun motto waarmee industriële extrusiegebaseerde printtoepassingen ontwikkeld gaan worden.


“3D printen is de toekomst voor groene en gepersonaliseerde productie. Om sneller vooruit te komen op dit vlak hebben we besloten samen te werken om deze technologie verder te ontwikkelen”, zo zegt Manuel Kolb, hoofd van de afdeling Additive Fertigung bij Weber. De Duitse machinebouwer bouwt naast extruders, slijpmachines en automatiseringsoplossingen op basis van robots, zelf sinds 2019 grootformaat 3D printers.

Duits en Belgische bedrijf willen industrieel grootformaat 3D printen ontwikkelen

Links op de foto het team van Colossus Printers, rechts Manuel Kolb van Weber Additive.

Directe extrusie voor de industrie

“Ons motto Think Big omvat niet alleen de afmetingen van onze systemen en de werkelijke grootte van de daarin geprinte componenten, maar ook ons doel om de directe extrusie verder te ontwikkelen en de toekomst ervan met onze innovaties vorm te geven”, gaat Manuel Kolb verder. Zowel Weber als Colossus Printers delen de visie om directe extrusie als een nieuw productieproces in bedrijven te vestigen. Colossus Printers heeft een van ‘s werelds grootste en krachtigste transporteerbare kunststofprinters ontwikkeld. Het Vlaamse bedrijf onderscheidt zich door grootformaat 3D printen en het gebruik van gerecycleerde kunststoffen, onderzoek naar materiaalprofielen en een sterke focus op toepassingen. Dit heeft de beide bedrijven aangezet om een strategisch partnerschap aan te gaan.

3D printen met gerecycleerde materialen

De traditionele werktuigbouwkundige expertise en de klassieke extruder-knowhow komen daarbij tegemoet aan een diepgaand begrip van de procestechnologie en de gevestigde klantnabijheid in de 3D printsector. Een van de aandachtspunten van de samenwerking is de additieve verwerking van gerecyclede materialen en de hiervoor noodzakelijke procesaanpassingen. Met een toenemende aandacht voor duurzaamheid en het milieu zal dit een belangrijker punt worden in de industriële productiewereld van morgen, verwachten beide bedrijven.

Belang in de startup

Om de samenwerking op lange termijn een stevige basis te geven, heeft Weber een aandeel van 30% in het jonge Vlaamse bedrijf verworven. Het doel van de samenwerking is de krachten van Colossus Printers en Weber te bundelen en synergieën te creëren om deze gezamenlijke positie in de zeer concurrerende markt van de additieve manufacturing te consolideren en continu uit te breiden. 

Weber heeft sinds enkele maanden een eigen vertegenwoordiging in de Benelux, Plastima Breda.

Back to top button