Applications

Loom Light: 6 meter hoog kunstwerk met 450 kilogram geprinte onderdelen

Colossus en OMD3D ontwikkelen en printen Eindhovens kunstwerk van gerecycled materiaal

In Eindhoven staat een van de grootste 3D geprinte kunstwerken, gemaakt van gerecycleerd materiaal. Het lichtsculptuur Loom Light markeert 75 jaar leven in vrijheid. Het kunstwerk heeft een doorsnede van 4,5 meter en waaiert uit van 4,5 tot 6 meter hoog en is geprint van 450 kilogram gerecycled kunststof, waaronder gerecycleerde CD’s, een Eindhovense uitvinding. Het 3D printen van alle onderdelen heeft zo’n 390 uren in beslag genomen.


Het lichtsculptuur Loom Light is een kunstwerk van beeldend kunstenaar Titia Ex. De Gemeente Eindhoven plaatst het als eerbetoon aan de verzetshelden in de Tweede wereldoorlog.

Open wapperend boek

Titia Ex geeft Loom Light de suggestie mee van een open wapperend boek, een verzameling meerstemmige verhalen. “Het werk verandert van vorm en beweegt met je mee. Overdag weerspiegelt het monument het zonlicht. ’s Avonds ontstaat een feest van lichtjes verwijzend naar de Chanoeka, waarbij acht dagen lang het licht wordt ontstoken door een onzichtbare hand. Het is een eerbetoon aan Jan Zwartendijk en de talloze onzichtbaren, die zich hebben ingezet om levens te redden.” Het werk bestaat uit een 1500 KG stalen frame met meer dan 20.000 individueel bestuurbare LEDS. Deze LEDs zijn interactief en het kunstwerk reageert op de bezoeker die het werk benadert of er doorheen loopt. Dit symboliseert hoe belangrijk de handelende rol van elk individu is, hoe klein ook. De rest van het kunstwerk is vervaardigd met 3D printers. De grootste onderdelen meten 2,6 meter. Als materiaal is voornamelijk gereycled PP gebruikt. Voor de assemblagematerialen, eveneens geprint, zijn gerecycleerde CD’s gebruikt.

Groot formaat 3D printen

Colossus Printers en OMD3D, twee Belgische bedrijven actief in de 3D printindustrie, hebben het kunstwerk vervaardigd. Colossus heeft een van een van ‘s werelds grootste en krachtigste transporteerbare plastic 3D printers ontwikkeld. Colossus onderscheidt zich door grootschalig 3D printen en het gebruik van recycleerde kunststoffen. “Toen Titia Ex bij ons kwam met dit kolossale project, raakten we geïnspireerd, het is precies het soort project waar we van houden. Er waren veel complexiteiten bij het maken van het ontwerp”, zegt Philippe-Daniel Merillet, CEO Colossus. De ideeën van de kunstenaar dwongen Colossus buiten de gebaande paden te denken.

De uitdagingen

Een van de uitdagingen was het organische, niet-repetitieve patroon. Het verticale patroon moest doorlopen in de verschillende te monteren onderdelen. De horizontale lijnen breken het licht op verschillende manieren te breken zodat de huid een onregelmatig, diamantachtig patroon vormt door het lichtspel.  Alle geprinte onderdelen moesten onafhankelijk van elkaar verwijderbaar blijven voor het onderhoud van de LEDS. Colossus heeft daarom Peter De Corte van OMD3D, Industrieel Ontwerper en 3D-printerfluisteraar bij het project betrokken. Hij leidt de allround 3D-printservice OMD3D in Aalst. OMD3D en Colossus Printers hebben sinds een aantal jaren een sterk partnerschap ontwikkeld, waarbij grootschalige projecten zoals deze geen enkel probleem vormen.

Back to top button